Afbeelding

Politie ergert zich aan ramptoeristen bij zelfmoordmelding in Papendrecht

112 2.784 keer gelezen

PAPENDRECHT • De politie heeft zich geïrriteerd over de ramptoeristen die woensdag de hulpverlening gehinderd hebben aan een man die zelfmoord wilde plegen in Papendrecht. Ook is de politie verbaasd over ouders die met hun kinderen een kijkje kwamen nemen.

Op woensdag 10 januari, rond 14:00 uur, kreeg de politie een melding om te gaan naar de flats aan de Constantijn Huygenslaan in Papendrecht alwaar iemand op de achtste etage stond en vanaf de flat naar beneden zou willen springen.

Diverse eenheden werden door de meldkamer ter plaatse gestuurd. Bij aankomst zagen de agenten bij een flat inderdaad een persoon op de achtste etage over de balustrade heen klimmen. Vanwege de ernst van de situatie vroegen de collega's de meldkamer direct om nog meer eenheden ter plaatse te sturen. Tegelijkertijd ging een collega naar de achtste etage om contact te leggen met de man. Ondertussen werd er door de meldkamer al van alles geregeld, zoals een ambulance, een hoogwerker van de brandweer en een onderhandelaar.

Verbazing over ramptoerisme
Tijdens het afzetten en contact zoeken met de man, die inmiddels over de balustrade was geklommen, vielen de hulpverleners van de ene verbazing in de andere. Zo waren er maar weinig mensen die begrip konden opbrengen voor de afzetting en liever onder het politielint doorliepen om naar hun auto op de afgezette parkeerplaats te gaan.

Ook het verzoek aan een groot deel van de verzamelde mensenmassa om door te lopen was helaas te vaak aan dovemansoren gericht. Zodoende waren agenten eigenlijk drukker bezig met randzaken dan wat hun eigenlijke hulpverleningstaak had moeten zijn. "Hinder die we midden in een hulpverlening, waar onze focus hoort te liggen, zeker niet kunnen gebruiken!", meldt de politie Drechtsteden-Buiten op Facebook.

Kinderen
"Maar wat helemaal tot ergernis leidde en frustreerde, was dat er tussen de 'ramptoeristen' veel ouders met kinderen stonden", vervolgt de politie. "Hoe haal je het in je hoofd om met je kind naar een potentiële zelfmoordpoging te gaan staan kijken, waarbij de persoon al over de balustrade hangt en ieder moment zijn daad bij het woord kan gaan voegen. Gelukkig is dit goed afgelopen en wist de agent, bijzonder genoeg, de persoon al pratend weer aan de goede kant van de balustrade te krijgen. Maar hoe anders kan het zijn..."

"Weleens nagedacht over wat het aanblik van een sprong en het neerkomen van een menselijk lichaam van acht hoog op straat met zich mee brengt?! We zullen de vreselijke details besparen, maar het betreft voornamelijk een verhaallijn met stukken mens en bot, al dan niet verspreid, op straat afhankelijk van hoe je neerkomt. In ieder geval een traumatisch aanblik wat je niet wilt zien en zeker niet de rest van je leven op je eigen netvlies en die van je kind gebrand wil hebben. Dat geldt voor de sprong en/of val en al zeker voor het menselijk lichaam daarna op straat."

De politie verzoekt omstanders en passanten voortaan gewoon de vraag van hulpverleners om bijvoorbeeld door te lopen of niet het afzetlint te negeren, op te volgen. "Het is namelijk voor u en uw kinds eigen bestwil", besluit de politie. "Geef hulpdiensten de ruimte en laat ons gewoon ons werk doen!"

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden