'Gekkenhuis' bij Olympisch kampioene Cynthia Riel

  •   keer gelezen   Sport

HANK • Bij haar thuiskomst een week eerder werd Olympisch kampioene Cynthia Riel door alle inwoners van Hank en in het bijzijn van wethouder Peter van der Ven van de gemeente Altena al uitvoerig gefêteerd. Zelfs de fanfare kwam haar thuiskomst muzikaal omlijsten. Dinsdagmiddag toog burgemeester Marcel Fränzel naar Hank en deed het nog even dunnetjes over. Namens de gemeente overhandigde de burgervader een cheque van 750 euro.


"Ik kon er vorige week helaas niet bij zijn. Dus ben ik er nu maar. We zijn als gemeente heel trots op jou. Je bent de eerste Olympische kampioene van de gemeente Altena. Heel speciaal. En je hebt het helemaal alleen gedaan. Drie mooie medailles in alle kleuren van de regenboog", speechte Fränzel.

Voor Cynthia Riel (19) en haar ouders Anita en Erik is het dezer dagen een 'gekkenhuis'. De drie medailles op de Special Olympics, vorige maand gehouden in Abu Dhabi, heeft veel losgemaakt. In het huis hangen slingers, liggen kaarten en andere attenties en dat allemaal naar aanleiding van het goud op de estafette, het zilver bij het kogelstoten en het brons op de 200 meter sprint.

Kogelstoten
Wat de mooiste medaille is? Uiteraard de gouden plak, maar die van het kogelstoten is ook bijzonder. "Kogelstoten is echt mijn ding. Het werd zelfs nog een persoonlijk record ook: 5 meter en 40 centimeter", vertelt Cynthia enthousiast.

Al tien jaar doet Cynthia Riel, in het dagelijks leven cateringmedewerker bij MidZuid in Oosterhout, aan atletiek. Ze is lid van AV Sprint in Breda, groep Aangepaste Sporten. Ze deed al een aantal keer mee aan de Nationale Spelen.

De kroon op haar trainingsarbeid werd dus de deelname aan de Special Olympics in het warme Abu Dhabi. De spelen daar werden van 14 tot en met 22 maart gehouden. Dat was best spannend voor Cynthia, vertelt ze. "Het was de eerste keer in het vliegtuig zonder mijn ouders. Ik ben al een week eerder gegaan. In die week heb ik niet veel geoefend. Ik heb alleen maar geslapen. Veel indrukken opgedaan. Ik was zenuwachtig. Gezonde spanning", lacht ze.

Uiteindelijk werden het tijdens de olympische week, toen ook haar ouders erbij waren, drie medailles. "Dat had ik echt niet verwacht. Het was een geweldige ervaring." 

Aangename verrassing
Dat Hank haar zo uitbundig verwelkomde, kwam als een aangename verrassing. Bij de gemeente Altena hoefden ze niet lang na te denken over een cadeau. Burgemeester Fränzel: "We hadden twee weken eerder een lijstje opgesteld over te geven cadeaus bij prestaties van sporters."  Dat kwam dus goed uit.

Cynthia Riel was in Abu Dhabi één van de 7000 deelnemers. Ons land was vertegenwoordigd met 70 deelnemers, die met 63 medailles naar huis terugkeerden.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten