Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Jetty Duister (in het rood) tussen de winnaars van 2016.
Jetty Duister (in het rood) tussen de winnaars van 2016. (Foto: archieffoto: Teus Admiraal)

25e Powerhouse Sport Awards: 'Ik ben hier iedere dag mee bezig'

  •   280 keer gelezen   Sport

VEEN • Jetty Duister is vrijdag voor de 25e keer de gastvrouw tijdens de Powerhouse Sport Awards. "Dit is voor mij door de jaren heen een houvast geweest."

Als Jetty Duister het over de Powerhouse Sport Awards - de jaarlijkse sportverkiezing voor sporters uit het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en de Langstraat - heeft, gebruikt ze consequent de derde persoon meervoud. Ze treedt zelf liever niet zo op de voorgrond. De organisatie is immers ondergebracht in een stichting en op de verkiezingsavond zelf zijn er vijftien vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. "Zonder hen geen Powerhouse Sport Awards", benadrukt de Veense. "En wat te denken van de sponsors? Verti Advies steunt ons al 25 jaar."

Daar is de eerste verwijzing naar de jubileumeditie van het grootschalige evenement, dat aanstaande vrijdag weer wordt gehouden in d'Alburcht in Wijk en Aalburg. 24 keer eerder was Jetty de kartrekker van de verkiezing, die ooit begon op een zolderkamer van de lokale omroep en nu is uitgegroeid tot een avond waar 300 mensen op af komen. Haar hele leven is ze al gek van sport. Eerst als majorette, twirler en docent bij muziekvereniging Oefening en Uitspanning en ook bij andere clubs; later begon ze ook met het bijhouden van rondetijden als ze tijdens het schaatsen voor de buis zat en ze volgt de Olympische Spelen op de voet. Als het Nederlands elftal moet voetballen kleurt Jetty haar hele huis oranje.

Verbindende schakel
Door haar enthousiasme leerde ze ook in de regio veel sporters kennen en daardoor bouwde ze een groot netwerk op. "Je kan sport altijd als verbindende schakel gebruiken", vertelt ze. Dan lachend: "Dat niet iedereen evenveel met sport heeft als ik snap ik. Want voor hoe ik ermee om ga moet je wel een beetje gek zijn."

Om maar een voorbeeld te geven: voor deze editie van de Powerhouse Sport Awards maken in totaal 35 sporters en sportploegen verdeeld over zeven categorieën kans op een eerste plaats. Om een afgewogen keuze te maken krijgen de ruim twintig juryleden van Jetty een uitgebreide vragenlijst, ingevuld door de genomineerden zelf, over prestaties, trainingsuren en doelen voor de toekomst. "Ik ben hier iedere dag mee bezig, maar het is dan ook mijn hobby, hè. Ik hou alle prestaties van sporters uit de regio bij en hou de Facebook-pagina van Powerhouse Sport Awards bij. Dit helpt mij bovendien om voor mezelf een beeld te krijgen wie er in aanmerking kunnen komen voor de sportverkiezingen.. Ik overleg daarover ook met de verschillende sportbonden. De keuzes moeten wel verantwoord zijn."

Eerlijk
Wie de lijst met genomineerden van dit jaar doorkijkt ziet dat allerlei sporten en niveaus vertegenwoordigd zijn. Hoe zorg je er dan voor dat de verkiezing eerlijk verloopt? "Uiteindelijk komen de beste sporters boven toch wel drijven. Het gemiddelde antwoord is altijd goed. We hebben nog nooit gehad dat mensen zeiden: 'Wie er nou toch gewonnen heeft!'. We hebben mazzel dat we superveel talent in de regio hebben."

Jetty kijkt terug op 25 jaar sporthistorie, want dat is hoe ze de Powerhouse Sport Awards omschrijft. Ze zag Marianne Vos en Yuri van Gelder opgroeien en grootse successen behalen, maar wat heeft de verkiezing haar persoonlijk opgeleverd? "Ik gedij bij doelen stellen en dit is wat dat betreft een houvast voor mij geweest door de jaren heen. Sport is mijn passie en daar kun je ook in slechtere tijden wat mee doen. Met sport kun je altijd bezig zijn." Tegelijkertijd verzorgt Jetty met haar bedrijf Sport in de Spotlights sportinterviews voor diverse huis-aan-huiskranten in de Bommelerwaard en afgelopen jaar heeft ze een contactavond georganiseerd voor handbikester Laura de Vaan, die naar de Paralympische Spelen in Tokyo wil. "Ik doe van alles op het gebied van presenteren, organiseren en netwerken, dus roept u maar."

Eerst het jubileumjaar van de Powerhouse Sport Awards met, naast de verkiezing, ook een speciaal concert van brassband Oefening en Uitspanning op 13 april rondom het thema 'Muziek en Sport'. Aan het einde van 2019 volgt nog een receptie. Vrijdag zijn dus de verkiezingen. "De doelstelling is ook dit jaar om alle sporters op het podium te krijgen, maar dat is eigenlijk nog nooit gelukt", klinkt het lachend.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK