Foto: aangeleverd

Geslaagd sportcafé De Schroef

  •   keer gelezen   Sport

HEUSDEN • Het sportcafé van woensdag, georganiseerd door Stichting de Schroef is ook dit jaar weer goed bezocht. Diverse sprekers uit de sportwereld hebben hun ervaringen gedeeld met de inwoners van Heusden.


Paul Voois, docent bij de KNVB en Academy voor Sportkader verzorgde een workshop over autisme en ADHD op het sportveld. Dat het onderwerp leeft, bleek wel uit de animo voor zijn workshops en de interessante discussies tijdens de workshops. De belangrijkste boodschap van Voois: "Het verschil tussen kinderen en kinderen met autisme is als auto's en treinen.
Een auto kan alle kanten op. Een trein volgt een spoor, maar kan wel leren om nieuwe  sporen aan te leggen."

Veiligheid
Ancke Sikkers, sociaal werker bij Welzijn Vught sprak in haar workshop Veilig Sportklimaat over het belang van samenwerking en draagvlak binnen de gehele vereniging. Zo is er bijvoorbeeld op enkele voetbalclubs afgesproken dat mobieltjes in de kleedkamer niet zijn toegestaan, om te voorkomen dat ongewenste beelden naar buiten worden gebracht.

Ontmoetingen op het sportpark
Atletiekvereniging DAK heeft het plan opgevat om van sportpark De Schroef nog meer een openbare ruimte te maken die uitnodigt tot bewegen, ontmoeten en beleven. Hiervoor gaan ze graag de samenwerking aan met de diverse partners op en rond het sportpark. 

Turks/Marokkaans diner
Daarnaast heeft de stichting een trouwe groep vrijwilligers, supporters en bestuursleden. Zij werden getrakteerd op een Turks/Marokkaans diner verzorgd door vrijwilligers van buurthuis De Schakel.

Racerunners
Daarna konden de supporters deelnemen aan een speciale workshop. Atletiekvereniging Prins Hendrik uit Vught heeft een aantal racerunners aangeschaft, loopfietsen voor mensen met een beperking zoals cerebrale parese. Met de racerunners ontwikkelen zij hun motorische vaardigheden, maar bovenal kunnen ze 'gewoon' meedoen. De supporters konden ervaren hoe dat is.

Volgend jaar weer
Volgens Saskia Verstappen van stichting De Schroef was het een geslaagde avond. "De opzet van het sportcafé is vraaggericht, de onderwerpen sluiten goed aan bij wat er leeft in de samenleving. Dat blijkt wel uit de positieve reacties. Veel deelnemers hebben aangegeven dat er voor onder andere verenigingen veel kennis te halen viel. En daar doen we het voor. We kijken nu al uit naar de volgende editie in november 2019."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten