Darter Melvin de Fijter: 'Ik moet nog helemaal niks'

  •   keer gelezen   Sport
Melvin de Fijter.
Melvin de Fijter. (Foto: Nico Van Ganzewinkel)

LEERDAM/GIESSEN • In drie jaar tijd werkte Melvin de Fijter zich op tot de darttop van Nederland. Hoog tijd dus voor een nadere kennismaking.


Melvin de Fijter mag met recht het predicaat 'natuurtalent' opgespeld krijgen. Waar een groot deel van de Nederlandse topdarters rond hun achttiende al wekelijks hun kunsten op de hoogste podia vertoonden, begon de nu 23-jarige De Fijter pas drie jaar geleden met darten. "Oké, als er vroeger darten op tv was dan pakte ik mijn pijltjes wel en ging ik effe staan. Maar als het dan voorbij was, belandden ze weer ergens in een hoekje."

Het was dan ook min of meer per toeval dat de in Giessen geboren en getogen darter zijn talent ontdekte: "Het begon allemaal na de Zomerfeesten in Almkerk. Ik kende daar wat mensen en ik ging met één van hen mee. Toen ik daar aan kwam was er iemand aan het darten en hij wilde mij ook wel zien gooien. Dus ik pakte een setje pijlen en alles wat ik wilde gooien, ging erin. Daar was 'ie van onder de indruk. Toen vroeg hij me of ik bij zijn team competitie wilde gaan gooien."

Dat doet De Fijter, die vanwege zijn uitzonderlijk goede prestaties voor een debutant al snel wordt gezien als aanstormend darttalent. Hij heeft de smaak te pakken, meldt zich bij een aantal toernooien en laat ook daar zien wat hij in zijn mars heeft. "Je komt in een soort flow van 'ik kan niet verliezen'. En dan gaat het heel snel. Je komt met steeds meer mensen in contact en zo ben ik gekomen op het niveau waar ik nu zit; in de jeugd van de PDC en bij het management ZWA Sports van Will Lazar."

Michael van Gerwen
En dat bureau is er niet zomaar één. Lazar beschikt met wereldtoppers als Michael van Gerwen, Paul Nicholson en Vincent van der Voort over een klantenkring waar je u tegen zegt. Voor De Fijter had dat als prettige bijwerking dat hij zelf een keer tegen de Vlijmense nummer één van de wereld heeft mogen gooien. "Dat was een heel gemoedelijke avond, alsof we elkaar al jaren kenden. Michael heeft gekeken naar m'n houding, hoe soepel ik gooi, wat voor stijl ik heb. En op basis daarvan heeft hij denk ik gezien dat er wel wat in zit. Hij vroeg me van alles, ook over hoe mijn vriendin erin staat. Hij was heel duidelijk; als zij het niet wil, dan gaat hij er niet aan beginnen om mij te helpen."

In het geval van De Fijter zal dat hoogstwaarschijnlijk geen probleem worden. Zijn vriendin Esmee is namelijk ook bevangen door het dartvirus. Sterker nog; de eerste ontmoeting tussen de twee vond plaats tijdens het darten: "Ik was bij John (Kwetters, red.), voordat hij naar een koppelranking-toernooi in Woudrichem ging. Ik zou niet meedoen, want ik had geen koppelmaat. Dus ik stond al met de deurklink in mijn hand om naar huis te gaan toen John werd gebeld. Of ik niet met Esmee wilde gooien. Nou ja, best. Ik had anders toch niemand. Dat werd onze eerste ontmoeting. En ik weet niet wat het is geweest, maar sindsdien is het tussen ons begonnen. Ik gooide toen trouwens na twee beurten m'n pijlen al kapot. Ik pakte gauw een setje van een teamgenoot en gooide achter elkaar 180, 120, 140. Esmee snapte niet hoe dat kon, met pijlen die niet eens van mezelf waren."

Zo goed als het nu met de in Leerdam woonachtige De Fijter gaat, zo slecht ging het nog niet zo lang geleden. Vanwege een veranderd contract bij de pindafabriek in Giessen besloot hij ontslag te nemen. "Daarna heb ik zes maanden zonder werk gezeten. Het was toen krapjes. En dan moet je ook wel toernooitjes winnen, want je hebt al niet veel geld. Dus je gaat alleen voor het geld naar een toernooi. Nou, dan win je niet en dan heb je wel zoiets van 'fuck'. Het was zwaar, het was af en toe niet heel leuk, maar ik ben wel blij dat ik het heb meegemaakt. Ik heb er veel van geleerd."

Niet teveel druk
Eén van de kostbare lessen die De Fijter in zijn nog prille dartcarrière leerde, is dat hij zichzelf niet teveel druk op moet leggen. "Het is zó snel gegaan bij mij. In die tijd denk je dat je de held bent. Totdat je voor de eerste keer naar een toernooi in Engeland gaat. Dan word je wel even met beide benen op de grond gezet. Daar kan iedereen darten. De eerste paar keren stond ik daar ook echt met het idee 'ik moet'. Maar ik moet nog helemaal niks. Ik ben helemaal nieuw en ik denk dat ik het al verder heb geschopt dan dat degene die mij richting de top geholpen heeft in gedachten had."

Nu het seizoen halverwege is, mag de balans worden opgemaakt. De Fijter presteerde in zijn debuutjaar verrassend goed en wil dat maar al te graag uitbouwen. "Ik wil sowieso een TV-toernooi halen, dat is voor nu het doel. Als ik dat gehaald heb, gaan we verder kijken. En uiteindelijk is het wereldkampioenschap een droom. Om dan ook nog te winnen gaat helemaal buiten m'n dromen. Maar nu ga ik eerst dit jaar afronden. En daarna gaan we wel weer effe kijken."

Martin van Hemert

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten