Foto: Jan Noorlandt

'Wielerfestival moet hier blijven'

  •   keer gelezen   Sport

WIJK EN AALBURG • Evalueren en bezinnen op de toekomst. Dat zijn de eerstvolgende taken van het bestuur van Stichting Wielerevenementen Aalburg.


En dan moet er een antwoord volgen op de vraag of het Marianne Vos Wielerfestival Aalburg in de huidige vorm voortgezet kan en moet worden. "Maar dat deze editie van het wielerfestival de laatste zou zijn is een paar stappen te ver, hoor", zegt stichtingsvoorzitter Esther Vroegh.

Zaterdag was de twaalfde editie. Het was een gezellig wielerevenement met wedstrijden voor Nieuwelingen, Junioren, handbikers en Elite-rensters. Maar aan bepaalde kantjes begint het toch te rafelen. "Wat me zorgen baart is dat er telkens minder UCI-ploegen aan de start staan. Nu ook maar drie ploegen. Het wordt steeds meer een Topcompetitie-wedstrijd en dat is niet onze insteek", beschrijft Vroegh een van de problemen.

Regelgeving
Naast het wegblijven van de toppers, is ook de regelgeving rondom een UCI-wedstrijd een obstakel aan het worden. "Het kost teveel om aan de strenge UCI-regelgeving te blijven voldoen. Ik begrijp dat er een internationaal jurylid moet komen, bijvoorbeeld uit Zwitserland. Dat kost al snel 5000 euro. Ik denk dat het verstandig is dat de organisatie een en ander grondig evalueert", antwoordt ook burgemeester Fons Naterop.

In 2019 bestaat Aalburg niet meer. En juist door de enorme steun van de gemeente - naast het feit dat Aalburg de thuisbasis van wielerkoningin Marianne Vos is - werd het wielerspektakel de afgelopen jaren op de kaart gezet. Of de nieuwe gemeente Altena die lijn voortzet is natuurlijk nog maar de vraag. Een aantal inwoners is bang dat het evenement verdwijnt uit het 'oude Aalburg'. Dat aantal is echter gezien de publieke belangstelling niet bijster groot.

Burgemeester Naterop knikt bij deze constatering. "Als je naar bijvoorbeeld Chaam kijkt of een ander wielerdorp dan is er bij ons een ander soort wielercultuur. Maar ik ben het ermee eens dat we in Aalburg wel wat moeten houden. Dat hoeft dan niet er per se een duur festijn met allerlei topmensen te zijn." Voor Marianne Vos zelf is het ook wel duidelijk dat het evenement een wijziging zal ondergaan.

"Maar de opzet blijft toch wel intact. Misschien dat we de andere dorpen in Altena er meer bij moeten gaan betrekken", denkt Vos, die zelf zaterdag vanwege een sleutelbeenbreuk niet in koers was, hardop mee. 124 vrijwilligers en verkeersregelaars waren zaterdag in touw om het evenement in goede banen te leiden. Het aantrekken van vrijwilligers begint ook steeds meer een probleem te worden.

Inhuren
"Een aantal vrijwilligers zegde op het laatste moment nog af en we moesten mankracht inhuren", verduidelijkt Vroegh. Evalueren en bezinnen zijn dus de sleutelwoorden. Over de damestoertocht hoeft de organisatie zich geen zorgen te maken. Meer dan 200 dames trokken op de smalle bandjes de streek in. Ook het aantal deelnemers met een beperking steeg weer, naar 35 deelnemers. "De toertocht staat als een huis", aldus coördinator Nico van Bergeijk. "We hebben de 25 kilometertocht maar geschrapt. Iedereen wilde een langere tocht rijden. Het was allemaal 75 of 110 kilometer."

"Het was voor ons een topevenement", vertellen Miranda Vos, Hanny van Bergeijk en Dieke Versteeg, terwijl ze na afloop een broodje ei van de grote sponsor verorberen. Ze hebben 110 kilometer gefietst. Voor het drietal moet het Marianne Vos Wielerfestival blijven. "Het draaiboek ligt in Wijk en Aalburg en het is iets van Wijk en Aalburg. Het moet hier blijven", is Miranda Vos overduidelijk.

Het hoofdnummer werd zaterdag bij de Elite-rensters gewonnen door het wielertalent Lorena Wiebes. De renster uit Mijdrecht versloeg in een massaprint Jip van de Bos (tweede) en Marjolein van 't Geloof (derde). Er kwamen in de Elite-wedstrijd een kleine honderd rensters aan de start. Winnares Wiebes heeft wat met Aalburg. De renster van Parkhotel Valkenburg stond ook al bij de Nieuwelingen en Junioren op het podium. Marianne Vos had Wiebes vooraf al getipt als winnares. Dominique van der Stelt uit Genderen werd 66e.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten