Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Nico Biesheuvel wacht een avontuurlijke rit door Zuid-Amerika.
Nico Biesheuvel wacht een avontuurlijke rit door Zuid-Amerika. (Foto: Thomas Bakker)

Autosportgek Nico Biesheuvel staat voor debuut in Dakar-rally

  •   keer gelezen   Sport

NIEUWENDIJK - Op 6 januari gaat de veertigste editie van de legendarische Dakar-rally van start in het Peruviaanse Lima. Voor iemand die zo gek is op de autosport als Nico Biesheuvel, mag zo'n evenement niet ontbreken op de al lange lijst van evenementen waar hij onderdeel van heeft uitgemaakt.


Het is dan ook niet verwonderlijk dat we Biesheuvel uitgerekend spreken tijdens één van de evenementen die hij mede op poten heeft gezet. Op het Circuitpark Zandvoort voelt de 68-jarige Biesheuvel zich als een vis in het water. Op de zogeheten 'Driver's Day' kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen en meerijden in de Mercedes SLK's waarin volgend seizoen weer geracet wordt. Met zijn bak aan ervaring is Biesheuvel een bekende in de autosport in Nederland.

Ondanks vele jaren een grote rol te hebben gespeeld in de rallysport, ontbrak de ultieme race nog altijd op zijn CV. Tot dit jaar, want Biesheuvel zal in januari de servicetruck van team Ebert Dollevoet door Zuid-Amerika heen gaan loodsen. Zijn opdracht is simpel: zorgen dat hij samen met monteurs Etienne Richter en Roy Damkot zo snel mogelijk op de plaats van bestemming is, om op tijd de rijder en diens navigator Arjan Arendse te kunnen ontvangen.

Biesheuvel reist op nieuwjaarsdag af naar Peru, waar hij mede gaat proberen Dollevoet voor de eerste keer de rally uit te laten rijden: "Hij gaat dit jaar voor de tiende keer en hij is negen keer uitgevallen. We hopen dat hij nu wel de eindstreep haalt. De auto en de monteurs zijn heel goed en de kaartlezer ook. Dat is echt een ervaren Dakar-man. Het doel is puur om 'm uit te rijden. Ebert is van huis uit een motorcrosser, daar zit een echte winnaarsmentaliteit in, maar hij moet het gaspedaal iets minder diep proberen in te trappen. Het is toch tienduizend kilometer die hij moet rijden, maar ik denk dat het nu goed komt."

De rol van Biesheuvel zelf blijft beperkt tot het besturen van de servicetruck, al zal de verleiding hoogstwaarschijnlijk groot zijn om de monteurs mee te gaan helpen: "Als Ebert binnenkomt met panne, moeten ze de hele nacht doorsleutelen. Iedereen zegt dat het gevaar is dat je als chauffeur wil gaan meehelpen. Daar moet ik heel voorzichtig mee zijn, want ik moet overdag weer vijfhonderd kilometer rijden, terwijl de twee monteurs de hele dag kunnen slapen. Ik moet 's avonds m'n rust vinden. Dit is voor mij weer helemaal nieuw, dus ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen. Ach ja, hoe ouder, hoe gekker, hè?"

Martin van Hemert

Elke woensdag het nieuws uit Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier