Woudrichemse karter eindigt op podium

  •   keer gelezen   Sport
Lars van Vark.
Lars van Vark. (Foto: Bas Kaligis)

WOUDRICHEM • Met een knappe tweede plaats in het dagklassement sloot karter Lars van Vark zondag in Genk zijn seizoen af. De achttienjarige snelle rijder uit Woudrichem eiste daarmee de derde plaats in het eindklassement voor het BMC-kampioenschap voor zich op. 


Hij blikte dan ook tevreden terug op een boeiend jaar. 

Goed seizoen
"Het is een goed seizoen geweest", zei Lars kort na de huldiging op de baan van Karting Genk. "Het was een seizoen met ups en downs, maar dat hoort er een beetje bij in de sport. Maar dit was wel een echt goed weekend. Het was één van mijn betere van het jaar."

De snelle rijder van Daems Racing was in de manches naar de respectievelijke derde, tweede en vierde plaats gesneld. Het leverde hem de tweede plaats in het dagklassement op. Alleen de eerste ronde van het kampioenschap, ook in Genk, ging nog beter, want die won hij. Dat hij nu dan derde werd in het eindklassement was overeenkomstig het doel dat hij zich voorafgaand aan het seizoen had gesteld.

Progressie
Het betekende dat hij zijn eigen progressie goed had ingeschat. Vorig jaar werd hij namelijk nog zevende bij de senioren. Dat hij nu vier plaatsen hoger is geëindigd, zegt wat over zijn groei als rijder. "Ik ben veel blijven trainen en ik heb de afgelopen tijd veel geleerd, op verschillende fronten. Ik ben vooral mentaal sterker geworden. Na een dipje halverwege het seizoen heb ik me goed herpakt."

Lars bezocht een sportpsycholoog om zijn prestaties op de baan te verbeteren. Dat hielp. "Al heb ik het grotendeels zelf bereikt dat ik terug ben gekomen op mijn oude niveau. Maar ik weet nog dat ik vlak voor de BMC-ronde op het circuit van Spa naar de sportpsycholoog was geweest en dat ik daarna meteen weer goed reed. Dus ja, het heeft me wel goed gedaan. Na die mindere periode was ik al blij met iets kleins, een podiumplaats in Spa (derde, red.) was natuurlijk helemaal mooi."

Voor Lars was het afgelopen seizoen zijn vierde bij de senioren. Hij voelt zich thuis in de klasse, geniet van de competitie. "Het blijft gewoon leuk, rijden op dit niveau. Het zijn steeds weer goede wedstrijden en het niveau is hoog. Je wilt gewoon in een competitieve klasse rijden. Als je dan vooraan meedoet, dan geeft dat voldoening." Of hij nog eens de overstap naar de schakelklasse KZ maakt, weet hij niet. "Ik zou dat op zich wel leuk vinden, maar het kost heel veel tijd en geld." 

Hoe dan ook: ook in zijn huidige klasse geniet hij volop. Als hij terugblikt op zijn kartcarrière, die in 2010 begon, is hij soms nog weleens verbaasd.

Stom toeval
"Dat ik nu op dit niveau meedoe en derde ben geworden in het eindklassement, had ik toen niet zien aankomen. Het is eigenlijk stom toeval dat ik met karten ben begonnen. Ik was op vakantie op Texel en daar was een kartbaantje. Ik wilde graag een keer rijden en reed die eerste keer bijna een baanrecord. Toen heeft mijn vader een oud kartje gekocht."

Inmiddels is hij dus een vaste waarde in de seniorenklasse. En Lars is nog lang niet van plan er mee op te houden. "Het blijft een geweldige sport. Voorlopig wil ik nog doorgaan."

Lars van Vark bedankt zijn monteur Max Timmermans, Daems Racing en Jan Daems.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten