Antony Juinen kreeg deze week de felicitaties van wethouder Pim Bouman.
Antony Juinen kreeg deze week de felicitaties van wethouder Pim Bouman. Foto: Teus Admiraal

Nederlands topscooterkampioen Antony Juinen blijft nuchter

Sport 619 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Hij mag dan wel het Nederlands kampioenschap in de topscooterklasse op zijn naam hebben geschreven; Antony Juinen blijft er bescheiden onder.

Glunderend van trots lopen vader Ton en moeder Mary Juinen door de tuin. De toegestroomde pers wordt uiterst gastvrij ontvangen en dat is niet zonder reden. Antony, hun 17-jarige zoon, heeft een paar dagen geleden namelijk als jongste deelnemer het Nederlands kampioenschap in de topscooterklasse voor zich opgeëist.

Zo enthousiast als zijn ouders zijn, zo rustig is Antony vanmiddag zelf. Kalm legt hij uit hoe zijn kampioenschapswinnende weekend in Assen is verlopen: "Het was nog best spannend, want er zaten nog vijftien punten tussen de nummer één en twee in. Wij zijn zelf iedere wedstrijd geweest, maar het is altijd verschillend hoeveel deelnemers er per race zijn. De ene keer begin je met vier man, de andere keer sta je met z'n tienen aan de start."

Mede daarom wil Juinen niet te hoog van de toren blazen. Daar is de jonge coureur uit Wijk en Aalburg bovendien ook helemaal niet het type voor.

Nog nooit gepoetst
Hij geeft dan ook heel eerlijk toe dat de liefde tussen hem en zijn Yamaha Jog niet verder gaat dan het racen: "Dat is het enige wat ik ermee doe, ja. Ik heb 'm nog nooit gepoetst en als er iets aan moet gebeuren dan doet pa dat altijd. Ik wil graag iedereen bedanken die in welke vorm dan ook heeft bijgedragen aan deze titel."

Voor Juinen, dit seizoen de jongste deelnemer in de topscooterklasse, is het binnenhalen van het Nederlands kampioenschap misschien nog wel knapper gezien zijn imposante lengte en gewicht. Met twee meter en vier centimeter is het een onwennig gezicht hoe hij voorovergebogen over zijn scooter zit. "Ik ben daardoor zwaarder dan de rest, dus op de rechte stukken kwam ik tekort. Maar het sturen is bij mij juist weer beter. En ik hoop altijd op regen. Dan maakt het niet uit dat je zwaarder bent."

En daarmee schaart Juinen zich bij een illuster rijtje Nederlandse regenspecialisten. In de jaren 70 en 80 was het Boet van Dulmen uit Ammerzoden die zich op natte circuits wist te onderscheiden. Meer recent zijn de verrichtingen van Formule 1-coureur Max Verstappen tijdens de natte Grand Prix van Brazilië. Daar houdt de vergelijking met Verstappen overigens niet direct op, want ook Juinen wordt gesteund door een vader die gepassioneerd is door de sport die zijn zoon beoefent.

Dot
En hoewel Ton zelf niet als coureur actief is geweest, vindt hij het toch belangrijk om zijn zoon Antony van goed advies te voorzien. "Hij mag nog wat brutaler worden. Aan de andere kant zeg ik ook: 'Nadenken wat je doet en punten pakken'. Da's beter dan jezelf op een 'dot' rijden."

Inmiddels is ook Pim Bouman gearriveerd aan de Polstraat. De wethouder is huldigingen van sporters wel gewend, maar een scootercoureur is ook voor hem nieuw.

"We hebben hier natuurlijk heel vaak Marianne Vos, maar ook bijvoorbeeld Rick Sonnema. Dan is dit wel een leuke afwisseling. Ik had eerlijk gezegd nog niet van hem gehoord, maar zo zie je hoeveel talent er in de gemeente is. Als gemeente willen we degenen die iets bijzonders presteren in het zonnetje zetten. Omdat iedereen daarmee op z'n eigen manier een ambassadeur is voor zijn of haar sport."

Martin van Hemert

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 15 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden