Cees van Maastrigt draagt symbolisch de vlag over aan Alex van der Wiel.
Cees van Maastrigt draagt symbolisch de vlag over aan Alex van der Wiel. (Foto: Teus Admiraal)

Alex van der Wiel volgt judoleraar Cees van Maastrigt op

  •   keer gelezen   Sport

GIESSEN • Disciplines zoals beleefdheid, moed, eer, bescheidenheid, oprechtheid, zelfbeheersing en respect zijn belangrijk bij judo.


'De stoere, uit de kluiten gewassen Nieuwendijker.' Zo wordt Cees van Maastrigt (62) omschreven in een interview uit 1979. Het jaar dat hij als judoleraar aan de slag gaat bij judovereniging Jaguar in De Jager in Giessen. Na 38 jaar volgt Alex van der Wiel (27) uit Sleeuwijk hem op.

De Nieuwendijker van toen woont inmiddels in Gorinchem, maar beoefent na 50 jaar nog altijd fanatiek de judosport. Zo behaalde hij in 2012 zijn vierde dan en hij overweegt zelfs om voor zijn vijfde dan te gaan trainen. "Maar dat kost echt urenlang trainen en dan moet ook alles wijken voor judo, zelfs een verjaardagsfeestje."

Beulen
Op twaalfjarige leeftijd begon Van Maastrigt bij SSS in Nieuwendijk met judo, maar maakte al snel de overstap naar judovereniging Libera in Werkendam. "Dat was beulen, op de fiets terug naar Nieuwendijk moest ik onderweg altijd even uithijgen bij Fort Bakkerskil."

Bij Libera mag hij al snel assisteren bij de lessen aan de kinderen en begint vervolgens aan de opleiding tot leraar. De lessen worden gegeven in Amsterdam en Zeist, zijn stage is bij meneer Dijkstra in sporthal De Jager bij judovereniging Jaguar. "Toen ik geslaagd ben in 1979 mocht ik de lessen van hem overnemen." De vereniging in Giessen, die werd opgericht bij de opening van De Jager in 1976, telt 26 leden. De lessen zijn verdeeld over twee groepen en vier leden hebben een zwarte band.

Zelfvertrouwen
Van Maastrigt: "Judo is vooral een sociale sport en geeft zelfvertrouwen, je leert disciplines zoals beleefdheid, moed, eer, oprechtheid, zelfbeheersing en respect. Kinderen die wat teruggetrokken zijn komen soms op doktersadvies bij ons."

Ook voor Alex van der Wiel, hij begon als zevenjarige met judo, zijn juist die disciplines belangrijk. "Het is een vorm van stoeien, het geeft een kick als je iemand kunt werpen zonder hem pijn te doen. Judo is een sport waarin je nooit uitgeleerd raakt, al doe je 1000 keer dezelfde worp."

Van der Wiel behaalde in 2003 zijn eerste, zwarte band. In sporthal De Jager vond woensdag het afscheid van Van Maastrigt als judoleraar en de overdracht aan Alex van der Wiel plaats. Paul Peet, jarenlang beheerder van sporthal De Jager, sprak Van Maastrigt toe.

Al die jaren hadden beiden een goede band, die al begon toen Van Maastrigt en Peet samen meededen aan de nationale zeskampploeg. Aan het einde van het interview pakt Van Maastrigt een tekening van Paul Peet van de muur. Met in het midden herkenbaar de judoleraar, omringd door zijn leerlingen. "Mooi he?", zo glimlacht de nog altijd 'uit de kluiten gewassen' Van Maastrigt.

Hannie Visser-Kieboom

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten