Edwin Straver neemt als 'kistrijder' deel aan de 40e Dakarrally.
Edwin Straver neemt als 'kistrijder' deel aan de 40e Dakarrally. (Foto: Teus Admiraal)

Edwin Straver draait warm voor Dakar

  •   keer gelezen   Sport

RIJSWIJK • Het gaat ongetwijfeld zwaar worden, maar dat houdt Edwin Straver niet tegen. Als 'kistrijder' neemt hij begin januari deel aan de 40e Dakarrally.


Het racen zat er als baby al in bij Edwin Straver. De 46-jarige zoon van vijfvoudig Nederlands wegrace-kampioen Anton Straver ging, toen hij zes weken oud was, mee naar een wedstrijd van zijn vader en sindsdien is het hardnekkige virus blijven hangen.

Via de motorcross kwam Edwin eind jaren 90 bij het wegracen terecht, maar daaraan kwam na drie jaar een einde toen bij een ongeval zijn enkel werd verbrijzeld. De coureur heeft er dagelijks last van en draagt daarom ook orthopedische schoenen. "En toch houdt me dat niet tegen om dit soort dingen te doen", verwijst Straver naar zijn voornemen om in januari deel te nemen aan de veertigste editie van de Dakarrally.

Beroemd en berucht
Een evenement dat van oudsher beroemd en berucht is, vanwege de zware omstandigheden die de deelnemers moeten trotseren. Een wedstrijd voor waaghalzen dus, maar Straver maakt het zichzelf nóg moeilijker. Hij neemt deel als zogeheten 'kistrijder', wat inhoudt dat hij geen assistentie heeft en al zijn benodigdheden enkel en alleen in één kist mag laten vervoeren.

"Je reserve-onderdelen, schone onderbroeken, sportvoeding; kortom, alles wat je nodig denkt te hebben. Dat wordt echt een uitdaging en het zal vooral mentaal heel zwaar gaan worden. Zeker op het moment dat je ergens in je eentje in de woestijn staat en je motor gaat stuk. Dat zullen wel zware uurtjes worden en ik zal ook best wel schelden op mezelf; 'waar ben ik aan begonnen?' Maar de euforie als je de finish haalt, doet volgens mij alles vergeten. Iedere deelnemer aan de Dakarrally, van de nummer één tot en met de nummer laatst, heeft groot respect voor de kistrijders."

Straver kan overduidelijk niet wachten, maar toch zitten er nog maanden aan voorbereiding aan te komen. Om verwarring te voorkomen over de prioriteiten in het komende half jaar, heeft Straver op een whiteboard in zijn garage puntsgewijs aangegeven wat de plannen zijn en wat er zeker niet mag worden vergeten; vóór en na Dakar.

Anja
Voor Dakar bestaat het rijtje uit 'sponsoring', 'Enduro motor trainen' en opvallend genoeg ook 'Anja tevreden houden' (met een hartje op de 'j' van Anja'). "Dat is mijn vriendin en inderdaad, dat schiet er nog weleens bij in", geeft Straver lachend toe. "Je bent zo druk met de voorbereidingen voor de Dakar bezig dat ik alle andere werkzaamheden heb opgeschort tot daarna. Gelukkig werkt mijn vriendin daar heel erg in mee."

De Dakarrally gaat op 6 januari van start in Lima, Peru om op 20 januari in het Argentijnse Córdoba te finishen.

Martin van Hemert

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten