Basketballers Virtus stunten opnieuw in beker

  •   keer gelezen   Sport

WERKENDAM • Virtus heeft de laatste zestien van de nationale beker bereikt na een 80-60 zege op Punch uit Delft, dat een divisie hoger speelt.


Virtus nam vorige week woensdag onmiddellijk het heft in handen en dankzij razendsnel uitgevoerde aanvallen, afgerond met een back-door pass, stond Punch erbij en keek er naar. Binnen no-time liet het scorebord een zeer verrassende stand zien: 13-3 in het voordeel van de Werkendammers. 

De Delftenaren bleven vanaf dit moment constant achter de feiten aanlopen. Door een razendsnelle balcirculatie wist Virtus persoonlijk contact met de sterkere tegenstanders te vermijden en het eerste kwart werd afgesloten met 24-11. Door enkele noodzakelijke mutaties stokte de Virtus-motor vervolgens en Punch kroop iets dichterbij (29-24). 

Niels Plieger, de met veel ervaring teruggekeerde center, zag het gevaar goed in. Met drie driepunters op rij en een normale score maakte hij persoonlijk het gat met Punch weer een stuk groter. Met rust stond het 45-32.

Getergd
Na de hervatting keerde een getergd Punch uit de kleedkamer terug. Virtus moest heel diep gaan en het kwart werd verloren met 17-21. Het laatste kwart zou dus de beslissing brengen. Kon Virtus het hoge niveau en tempo volhouden? De spanning was ook bij het publiek voelbaar. Zoals vaker dit seizoen stond technicus Patrick Bot op en via enkele onnavolgbare acties voor de Punch-verdedigers, ontnam hij hen de laatste hoop.

Dit werd nog verstrekt door een verre driepunter en een supersterk blok van Mark Bierhof. Punch gaf zich gewonnen en voelde, dat er deze avond in Werkendam niets te halen viel. Leuk voor de statistieken waren nog de driepunter van Ton Visser en de energieke inzet van de jonge Max Verhoeven, die van het publiek een warm applaus kreeg, toen ook hij scoorde. Topscorer was Niels Plieger met 20 punten, terwijl Patrick en Martijn Both ieder 15 punten hadden gescoord. 

Door deze bekerzege behoort Virtus tot de laatste zestien teams voor de nationale beker. De volgende ronde op 5 november spelen de Werkendammers thuis tegen basketbalacademie Weert. 

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten