Thomas en Jochem verkennen de groene ruige ruimte.
Thomas en Jochem verkennen de groene ruige ruimte. Foto: Hannie Visser-Kieboom

Spannende stapstenen in Werkendamse speelnatuur

Algemeen 555 keer gelezen

WERKENDAM • Iets meer dan een jaar geleden werd begonnen met de aanleg van de groene ruige ruimte bij de kinderboerderij in Werkendam. De officiële opening op 10 oktober werd geschrapt vanwege de coronamaatregelen. Maar spelende kinderen laten zich niet weerhouden de groene speelnatuur te ontdekken.

Het hek naar het speelterrein staat al bijna iedere dag uitnodigend open. Vrijdagmiddag neemt een groepje jongens met speelgoedzwaarden bezit van het terrein, ze vieren samen een kinderfeestje.

Al in het voorjaar is het terrein speelklaar, maar wordt nog even gewacht met de opening, zodat het groen nog wat beter wortel kan schieten. Op 3 september wordt een ideeënavond gehouden voor activiteiten in de groene speelnatuur. Ook deze avond is al een keer uitgesteld vanwege corona, het eerste overleg werd geprikt in maart. “We zetten nu overdag het hek open en houden toezicht vanaf de kinderboerderij”, zo vertelt Jan Potters zaterdagmorgen. “Bijna iedere dag maken we wel een rondje om te kijken of alles nog netjes is.”

Beheer overnemen
Het is de bedoeling dat de vrijwilligers van de kinderboerderij op termijn het beheer gaan overnemen, nu wordt het nog uitgevoerd door De Jong Groenbeheer die de speelnatuur ook heeft aangelegd. “We willen ook nog wat fondsen werven voor enkele speeltoestellen, die kunnen we vanuit de kinderboerderij niet betalen.” 

Eerder kreeg de groene ruige ruimte al 4000 euro van Jantje Beton en recent bracht een collecte voor de kinderboerderij 2346 euro op. Tijdens de ideeënavond zijn plannen gesmeed voor zo’n acht activiteiten per jaar. 

Dat kan al dan niet in samenwerking met de kinderboerderij. Kinderen kunnen nu al iedere dag gaan spelen in het groen. 

Zaterdagmorgen verkennen Thomas en Jochem de speeltuin. “De stapstenen zijn spannend”, zo vertelt Thomas, terwijl hij van steen tot steen probeert te springen zonder in het water te vallen. De stenen liggen verscholen tussen het groene riet aan de rand van het terrein. De wilgentunnels op het terrein moeten nog groen worden, maar de rioolbuizen zijn al klaar om te beklimmen of doorheen te sluipen. 

Achter in de groene speeltuin is een hophof ingericht, bij de ingang staat een groot insectenhotel. 

Theater
In het halfronde educatietheater kunnen straks in de open lucht theatervoorstellingen of concertjes worden gegeven. Zo is de speelnatuur niet alleen om te spelen, maar ook voor educatiedoeleinden.

De aanleg van groene ruige ruimtes in alle dorpen van de vroegere gemeente Werkendam was jaren geleden een idee van SGP-raadslid Arjan Versluis. Het speelbos in Dussen werd al in 2012 geopend, Hank kreeg in 2017 een plukroute en in 2019 is het Hanks bos met speel-en pluktuin geopend.

Hannie Visser

Freelance-redacteur Het Kontakt Altena

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 14 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden