• Een deel van het team van het milieustation in Giessen.
• Een deel van het team van het milieustation in Giessen.

Onverminderd druk bij milieustraat Giessen

Algemeen 2.658 keer gelezen

GIESSEN • Het is sinds het coronavirus onverminderd druk bij de milieustraat in Giessen. Wat wel verandert, is het geduld van mensen. "We krijgen soms stank voor dank."

Eigenlijk is het niet het beste moment voor een interview. Het is woensdag even na drie uur en het milieustation in Giessen is net geopend. Buiten de poort staat een lange rij auto's te wachten. Met de belofte dat het niet lang zal duren, schuift Kees Verschoor toch even aan. 

Hij is beleidsmedewerker milieustations bij de gemeente Altena en dus ambtelijk aanspreekpunt voor de stations in Giessen, Werkendam en Hank, ook al is die laatste vanwege de coronacrisis nu gesloten. Huub van Drunen, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in Giessen, heeft geen tijd voor een vraaggesprek en spoedt zich alweer naar beneden, waar de containers staan. 

Visitekaartje
Wie alle tijd heeft voor een praatje is Ton van Kuijk. De Woudrichemmer, 'allround specialist' bij het milieustation, heeft vakantie, maar laat een kans om in de krant te komen niet lopen. "Want ik hou van m'n werk en dat wil ik graag laten zien. Ik heb hier veel sociale contacten en ik voel me verantwoordelijk. Een visitekaartje van de gemeente. Ik zou niet meer zonder kunnen." Net als veel van zijn collega's werkt Van Kuijk via sociaal werkbedrijf MidZuid bij het milieustation, tot grote tevredenheid van Verschoor. "Ze doen hier ontzettend belangrijk werk."

Drukte
Toen het coronavirus toesloeg en de drukte aan de Handelstraat in Giessen toenam, staken de mannen en vrouwen de handen extra uit de mouwen. Veel mensen besloten tijdens de maanden van intelligente lockdown thuis aan de slag te gaan, wat leidde tot meer afval dat naar de milieustraat gebracht werd. Die drukte is, los van twee á drie weken voor de zomervakantie, nagenoeg onveranderd, vertelt Verschoor.

Geduld
Wat in de loop van tijd wél veranderde is het geduld van de mensen, vertelt hij. "In het begin van de coronacrisis bleef iedereen nog heel rustig, maar na verloop van tijd en zeker sinds de versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli werd een aantal bezoekers steeds mondiger en brutaler. Het ongeduld nam toe, want we laten hier maar een beperkt aantal auto's toe. Mensen kwamen vanaf de andere kant aanrijden en drongen voor. Of ze kwamen lopend het terrein op. Op een zaterdag is zelfs een poging gedaan om een van onze beveiligers aan te rijden. We krijgen soms stank voor dank."

Van Kuijk: "Je moet ervoor zorgen dat de boel niet escaleert. Ik voel me niet opgejaagd en blijf altijd kalm. Ook met een kort lontje sta ik je vriendelijke te woord. Met een lach kun je veel bereiken. Maar mensen moeten ook beseffen dat wij hier ook voor hen staan." Positieve geluiden zijn er ook. Zo wordt de openstelling op woensdagavond erg gewaardeerd, weet Verschoor, en zijn er complimenten over de netheid van het terrein. "Dat komt door de betrokkenheid van de medewerkers", zegt hij. "Ze zorgen ervoor dat het netjes blijft." Van Kuijk knikt. "Die vriendelijke woorden, daar doen we het voor."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 11 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 15 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden