Afbeelding
Foto: Henk Poelakker

Oud-burgemeester over Altena: 'We zullen er met z'n allen beter van worden'

Algemeen 1.442 keer gelezen

ANDEL • Aan de vooravond van de nieuwe gemeente Altena laat Jan Nico Scholten, oud-burgemeester van Andel, Giessen en Rijswijk, zijn licht schijnen over het politieke landschap.

Inmiddels 86 jaar en lichamelijk wat minder snel dan in zijn gloriedagen, is hij geestelijk nog alert en helder formulerend. Wie is deze vader van vier kinderen en vijf kleinkinderen? Geboren in het Drentse dorpje Dalerpeel, groeide hij op in een gezin met in totaal tien kinderen. Vader was de hoofdmeester van de school, moeder een boerendochter die wist hoe ze de handen uit de mouwen moest steken.

"In mijn jeugd en later als puber heb ik vaak boeren meegeholpen op het land, zoals bij het aardappels rooien. Zwaar werk dat me voldoening gaf. Na de HBS heb ik het gymnasium in Coevorden gevolgd om vervolgens Theologie te gaan studeren in Kampen. Ik maakte een overstap naar de Vrije Universiteit in Amsterdam om uiteindelijk als politicoloog en jurist af te studeren. In mijn studententijd leerde ik mijn vrouw kennen en het moet gezegd, het was liefde op het eerste gezicht. We prijzen ons gelukkig met het nog altijd samenzijn." "Als christendemocraat en lid van de toenmalige ARP, werd ik in 1964 de jongste burgemeester van Nederland en dat van Andel, Giessen en Rijswijk. Dat waren toen drie zelfstandige gemeenten, met drie gemeentehuizen, drie gemeenteraden en drie colleges van burgemeester en wethouders. Ik trof hier bijzonder aardige mensen. Giessen was destijds een dorp met veel zelfstandige ondernemers als Schouten en Hak; Rijswijk kenmerkte zich als een dorp met harde werkers en Andel was een soort mix van die twee. Na negen jaar werd het hele land van Heusden en Altena in 1973 heringedeeld en kwamen mijn drie dorpen bij Woudrichem. Veel was er bereikt: meer woningen, meer werkgelegenheid, betere ontsluiting van het gebied, zwembad de Kikvors, sporthal De Jager. Als mensen-mens heb ik altijd dichtbij de man in de straat willen staan, wilde ik benaderbaar zijn. Destijds was ik al een groot voorstander van één gemeente Altena, maar dat bleek politiek toen nog een brug te ver."

Nelson Mandela
"Na mijn burgemeesterschap ben ik jaren én Statenlid geweest in de provincie en Tweede Kamerlid. Vreemd genoeg was ik ondanks een druk leven, nooit moe en juist altijd energierijk." Met een ondeugende glimlach: "Dat komt vast door het vroegere gesjouw met die aardappels bij de Drentse boeren. In de landelijke politiek hield ik me o.a. bezig met volkshuisvesting. Buitenlandse zaken en dan met name de apartheid in Zuid-Afrika had mijn grote aandacht. Kun je als politicus het verschil maken? Welaan, kijk naar de inspanningen van tallozen over de hele wereld om Nelson Mandela vrij te krijgen en daarmee een eind te maken aan die vreselijke en vooral oneerlijke Apartheid. Het is ons gelukt en ik ben blij dat ik daar mijn steentje aan heb mogen bijdragen." Vervolgens sloft Scholten door het fraaie appartement in Andel op zoek naar een boek met foto's van hem en Mandela. Mooi om een regionale politicus te zien te midden van wereldwijde kopstukken.

Het echtpaar Scholten woont in Amsterdam, maar komt gemiddeld twee tot drie keer per maand naar hun appartement in Andel. "Hier vind ik rust, kan ik genieten van de Maas, de vergezichten, de voorbij trekkende schepen."

Over de nieuwe gemeente zegt hij: "We zullen er met z'n allen beter van worden, want een grote gemeente als Altena heeft goede en bekwame bestuurders nodig. Kon je vroeger burgemeester of wethouder worden met een gezond verstand, nu heb je meer in je rugzak nodig. Schaalvergroting vraagt om toenemende specialisatie. Talenten hebben we nodig, mensen die naar adviseurs kunnen en willen luisteren, voordat ze hun mening hebben gevormd. En ja, het zal anders worden. Dat relatief kleine wereldje van gemoedelijkheid, van gezelligheid en van ons kent ons is voorbij. Ik denk dat de gevreesde afstand tussen burger en politiek voorkomen kan worden door goed functionerende dorpsraden. Neem mezelf: voor mij is een losliggende stoeptegel dramatisch, voor de wethouder een kleinigheid, maar voor de dorpsraad een uitdaging." In hoeverre is Scholten tevreden met een opkomst van net boven de 50 procent bij de laatste verkiezingen? "Alleen naar dat cijfer kijkend, zeg ik: de politiek leeft niet onder de mensen. Als ik echter naar de politieke programma's kijk, zie ik nauwelijks verschillen en dat ziet natuurlijk ook de gemiddelde burger. Het is voor velen één pot nat en dan mag je als politieke partij nog blij zijn met die 52 procent."

Te ambitieus
De lijst van functies over de jaren heen is indrukwekkend. Een greep: hoofdbestuurder ARP, voorzitter van Vluchtelingenwerk, President African European Institute, lid Raad van Europa. Tussen al die aansprekende organisaties staat ook beschermheer Fanfare Kunst en Vriendschap te Rijswijk en erevoorzitter voetbalclub Sparta'30 te Andel. "Luister, ik wil me geenszins op de borst slaan en vind al die titels niet zo belangrijk. Waar het in het leven echt omgaat is de goede verstandhouding tussen mensen. In die zin ben ik gelukkig maar zeg tegelijkertijd, achterom kijkend, dat ik vaak te ambitieus ben geweest. Ik vraag me meermaals af of ik mijn bevoorrechte posities wel op de juiste waarde heb ingeschat. Leefde ik niet te vaak in een roes? Nu zeg ik: had ik maar meer tijd genomen voor bezinning. En ondanks een prachtig leven, de laatste jaren nog gezegend met vijf kleinkinderen, is spreken over het naderende einde lastig. Het liefst zou ik me kinderlijk eenvoudig over willen geven in vol vertrouwen. Loslaten zal ook voor mij moeilijk zijn, maar ik heb de kracht van God eerder mogen ervaren bijvoorbeeld tijdens een lange en ingrijpende operatie. Vraag me niet wie of wat, maar geloof me als ik zeg, om oudtestamentische taal te gebruiken, dat het mijn diepste verlangen is te mogen wandelen met God."

Henk Poelakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden