Afbeelding

Geen noodzaak voor mestverwerker Meeuwen

Algemeen 645 keer gelezen

DEN HAAG/ MEEUWEN • De Raad van State is het geheel eens met de provincie Noord-Brabant dat er geen behoefte is aan een grote mestverwerkingsinstallatie (mvi) in Meeuwen.

De Raad haalt daarmee een dikke streep door het plan van mesthandel Van de Vendel om een verwerkingsinstallatie met een jaarcapaciteit van 120.000 ton mest te bouwen. Volgens de Raad is het initiatief van Van de Vendel, gesteund door de gemeente Aalburg, in strijd met de strenge Verordening Ruimte van de provincie Noord-Brabant.

De Verordening biedt alleen nog ruimte voor nieuwe mvi's als keihard wordt aangetoond dat er binnen de provincie behoefte is aan extra mestverwerkingscapaciteit. Alleen die is er niet, zo blijkt uit uitspraken over het mvi-plan in Meeuwen. Volgens de Raad heeft de provincie voldoende aangetoond dat er in Noord-Brabant meer dan genoeg mvi's voor de verwerking van 'eigen' mest zijn.

Achtergrond van die regeling is dat de provincie geen zin heeft om de mestverwerker van Nederland en België te worden. Eigen mest eerst en laatst, zo luidt het devies. De Raad van State onderschrijft het provinciale mvi-beleid.

Ruimte voor mvi
De gemeente Aalburg en Van de Vendel menen dat de provincie bij haar weigering van een ontheffing van de Verordening ten onrechte van de vergunde en niet van de daadwerkelijke gerealiseerde mestverwerkingscapaciteit is uitgegaan. Omdat nog niet alle eerder vergunde mvi's gebouwd en in werking zijn, zou er nog wel ruimte voor de mvi in Meeuwen zijn.

De Raad van State is het daar niet mee eens. Volgens de Raad heeft de provincie aangetoond dat er voldoende mvi-capaciteit in Noord-Brabant is en zeker geen tekort. Dat er een tekort zou zijn omdat nu al mest van de buiten de provincie wordt verwerkt hebben Aalburg en Van de Vendel ook niet aangetoond.

Ondanks het feit dat Brabantse mvi's mest van buiten de provincie wordt verwerkt betekent dat volgens de Raad niet dat er een capaciteitstekort is voor het verwerken van Brabantse mest. De Raad meent met Noord-Brabant dat er elders in Nederland voldoende mestverwerkingscapaciteit beschikbaar is. 
 

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Trainer van Rico Verhoeven komt naar Sportcentrum Hank, dat dit jaar 25 jaar bestaat Nieuws 10 uur geleden
• Katja en Raïsa na de prijsuitreiking.
Goede opmaat voor Olympische Spelen: Raïsa Schoon uit Werkendam wint zilver in Mexico Sport 12 uur geleden
• Badmeester André haalde een nat pak.
Vernieuwd bad in zwembad Werkina geopend: badmeester André haalt opnieuw een nat pak Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden