Afbeelding
Foto: 123RF

Keuken van Wijkestein gaat sluiten

Algemeen 1.822 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Cliënten van Zorgplein Maaswaarden zullen in de toekomst niet meer iedere dag om 12.00 uur een warme maaltijd vanuit de centrale keuken van Wijkestein voor hun neus krijgen. Ze gaan, onder begeleiding, zelf koken op de afdeling.

"Dichtbij de cliënt om de betrokkenheid te vergroten en bij te dragen aan een zinvolle dagbesteding."

Günther Soumokil, manager bedrijfsvoering bij Zorgplein Maaswaarden: "Op dit moment wordt er gewerkt aan een plan voor ondersteunende functies op de afdelingen om die eetmomenten zo goed mogelijk te begeleiden. Mensen moeten verstand hebben van eten en drinken, maar ook van de aandacht en de ambiance die tijdens zo'n eetmoment belangrijk zijn."

Maaltijden inkopen
Soumokil legt uit dat het de bedoeling is dat er zo vaak mogelijk op afdeling wordt gekookt, voor de overige dagen wordt een maaltijd ingekocht bij een leverancier. "Overigens is het niet alleen koken, het gaat ook om bijvoorbeeld boodschappen doen. De beleving staat centraal."

De verandering komt voort uit een onderzoek die Maaswaarden in november heeft gehouden rondom de maaltijdvoorziening. "We hebben deze tegen het licht gehouden, om te kijken of het nog langer paste binnen de visie van Maaswaarden en omdat de keuken inmiddels tien jaar bestond. We kwamen al gauw tot de conclusie dat de huidige methode niet meer paste binnen de visie van genormaliseerd wonen. We willen dat voor cliënten het leven zoveel mogelijk doorgaat zoals dat thuis ook was. En thuis krijgen mensen ook niet om 12.00 uur stipt een dienblad met een warme maaltijd voor hun neus."

Tafeltje-dek-je
De sluiting heeft ook gevolgen voor het tafeltje-dek-je van Maaswaarden. "Dit kan ook door een leverancier worden verzorgd. De maaltijd zal dan koud aangeleverd worden. Mensen kunnen vervolgens zelf kiezen wanneer ze warm eten. De begeleiding hierin zal wel veranderen: er zal dan gestuurd worden in het opwarmen van de maaltijd."

Het restaurant in Wijkestein blijft open, maar wordt anders georganiseerd. "We doen ook onderzoek naar samenwerken met eventueel een partner. Mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking zouden prima ingezet kunnen worden."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Eropuit met Koningsdag? Dit is er allemaal te doen in de gemeente Altena Nieuws 11 uur geleden
• Afbeelding ter illustratie.
Op zoek naar woning in Altena met groen energielabel? Kans om te slagen is best groot Nieuws 14 uur geleden
• Archieffoto van wethouder Hans Tanis die de eerste paal slaat voor woningen in nieuwbouwwijk Bronkhorst.
69 extra woningen in Andel: bouw laatste fase nieuwbouwproject Bronkhorst in 2025 Nieuws 24 apr, 17:25

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden