Werkendamse basketballers bij laatste zestien

Sport 263 keer gelezen

WERKENDAM • Virtus heeft vrijdag door een zege op Basketbalacademie Limburg (BAL) een plek bij de laatste zestien in de strijd om de Nederlandse beker veiliggesteld.

Vanaf de eerste sprongbal zette Virtus de bezoekers onder druk via een full court press om zo in de beginfase al een voorsprong te verkrijgen. In eerste instantie ging het duel gelijk op, maar na het eerste kwart wisten de Werkendammers toch een voorsprong te pakken: 23-19.

In het tweede kwart probeerden de Limburgers de rollen om te draaien door Virtus stevig onder druk te zetten om zo te voorkomen dat Virtus nog verder zou uitlopen. De thuisploeg raakte niet in paniek en wist geroutineerd alle pogingen af te slaan. In aanvallend opzicht verliep de opbouw goed, alleen schortte het af en toe aan de afwerking. Een mooie, verre driepunter van Ton Visser hielp Virtus over dit akelige punt heen en stimuleerde vooral Niels Plieger en Jimmy van Leeuwen tot krachtige penetraties richting vijandelijke basket plus dito scores.

Druk
Virtus ging de rust met een ruime voorsprong: 41-29. De thuisploeg vergrootte na rust de druk op BAL door verdedigend bijzonder fel van leer te trekken. Ze kregen geen millimeter ruimte en door deze strijdwijze zou 'Botje' uitgroeien tot grote hoogte. Martijn pakte de ene na de andere steal tot grote frustratie van zijn tegenstanders. De voorsprong groeide en na het derde kwart stond Virtus ruim voor: 62-43.

Publiekswissel
In het vierde en laatste kwart hield Virtus grip op de wedstrijd. Weer blonk de verdediging uit, opnieuw aangevoerd door Martijn Both. Drie minuten voor tijd kreeg hij een zeer terechte en welverdiende publiekswissel, dit tot groot enthousiasme van het dankbare publiek. Freewheelend, met Arjen van der Wiel in het veld, behaalde Virtus uiteindelijk een overduidelijke triomf: 75-52.

Eredivisionist Forward Lease uit Rotterdam is de volgende tegenstander van Virtus in het bekertoernooi.

Zaterdag wacht Virtus eerst nog een zware klus in Nijmegen voor de competitie. Mede-koploper en favoriet Wyba heeft dan het thuisvoordeel in deze titanenstrijd.

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57