Ria van Bennekom krijgt haar 50e medaille èn oorkonde van de zwembond voor haar 50e zwemvierdaagse uitgereikt door Elmy van Maastrigt
Ria van Bennekom krijgt haar 50e medaille èn oorkonde van de zwembond voor haar 50e zwemvierdaagse uitgereikt door Elmy van Maastrigt Foto: Hannie Visser-Kieboom

Ria van Bennekom zwemt voor 50e keer Zwemvierdaagse in Sleeuwijk

Sport 737 keer gelezen

SLEEUWIJK • "Ik heb niet eens een echt zwemdiploma. Maar het is zo heerlijk zwemmen in de openlucht in een verwarmd bad."

Ria van Bennekom (76) is zuinig op haar medailles. Ze worden allemaal bewaard in een grote doos en zo kan ze alle 49 medailles voor de zwemvierdaagse in Bijtelskil laten zien als bewijs van haar deelname.

Tennis en golf
Ria houdt van sporten, zo reed ze op 17-jarige leeftijd al eens 100 kilometer op de schaats. En naast zwemmen speelt ze tennis en golf. Zwemmen zelf leerde ze bij de IJzeren Man in Vught. "Mijn moeder vond het maar niets dat we gingen zwemmen. En we mochten ook absoluut niet in het jongensbad of het gemengd bad zwemmen. Mijn zusje en ik mochten alleen in het meisjesbad. Bij de IJzeren Man kon je ook salto's maken van de springplank, maar toen ben ik nog eens een keer goed plat gevallen".

Na haar huwelijk komt ze in Sleeuwijk wonen aan de Griendweg, recht tegenover zwembad Bijtelskil. Aanvankelijk nog het natuurbad, maar dat water vond ze zo vies.

Trouw bezoeker
Als Bijtelskil verandert in een verwarmd zwembad, wordt ze een trouw bezoeker. "Het nieuwe bad was heerlijk, al mijn kinderen mocht ik een diploma uitreiken toen ik zelf in het bestuur van Bijtelskil zat".

Op de vraag waarom ze zo graag in zwemt. verklapt ze ineens haar grote geheim. "Ik heb niet eens een echt zwemdiploma. Maar het is zo heerlijk zwemmen in de openlucht in een verwarmd bad".

Ze trekt altijd haar badpak thuis aan en stapt dan op de fiets en zwemt een keer of vier in de week baantjes. Soms slaat ze over als ze die dag golf speelt of naar de tennis gaat.

800
"Meedoen aan de zwemvierdaagse begon toen mijn kinderen zwemles kregen in Bijtelskil. Zeker toen ik in het bestuur zat, probeerden we iedereen mee te laten doen. In die jaren hadden we soms wel achthonderd deelnemers". Die aantallen worden nu niet meer gehaald, maar de zwemvierdaagse is nog altijd populair in Sleeuwijk.

"Mijn zoon Marc-Paul doet al voor de vijftiende keer mee, mijn kleindochter Noa doet nu voor de zevende keer mee en Bas mag nu voor de tweede keer meedoen". Haar jongste kleinzoon Gijs is met zijn vier jaar nog te jong, maar staat ook al te popelen.

Zwemmen met de kleinkinderen doet Ria niet, ze kiest juist voor de ochtend om de twintig verplichte baantjes voor de vierdaagse te trekken. "Met kinderen is het zo'n gespetter, ik zwem liever als het rustig is" Vanwege haar 'gouden' zwemvierdaagse krijgt ze haar medaille vrijdagmorgen uitgereikt door Elmy van Maastrigt. Mèt een oranje lintje in plaats van de traditionele driekleur. Op haar medaillebord is nog een plekje over voor de medaille.

Hannie Visser

Freelance-redacteur Het Kontakt Altena

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57
• Mika Schalken uit Dussen op het circuit in Assen.
Mika Schalken uit Dussen eindigt als vijfde op het circuit in Assen Sport 16 apr, 14:35

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden