Afbeelding

‘Behoud scholen in Altena van groot belang’

Algemeen 530 keer gelezen

ALTENA • Scholen in de gemeente Altena hoeven niet te vrezen voor hun voortbestaan.

"Het behoud van alle scholen, en juist die in de kleine kernen, is voor een gemeente als Altena van groot belang", staat in de uitgangspunten voor een nieuw op te stellen integraal huisvestingsplan (IHP). 

Hierin worden alle afspraken met betrekking tot onderwijshuisvesting vastgelegd. Beleid uit de voormalige drie gemeenten wordt hierbij in elkaar geschoven, al is op sommige thema's is gekozen voor een 'hoger ambitieniveau', zo staat te lezen.

Prognoses over de krimp of groei van een school zijn bij iedere afweging over wel of niet investeren in een school weliswaar belangrijk, maar: "Zwaarwegend in die afweging moet ook het feit zijn dat een school vaak een bindende factor is in een dorp. Vooral in die dorpen waar het voorzieningenniveau laag is zorgt een school voor sociale cohesie", aldus het college.

Leegstand
Mocht een schoolbestuur door een teruglopend aantal leerlingen toch geconfronteerd worden met leegstand, dan wil de gemeente meedenken over hoe de lege lokalen weer gevuld kunnen worden, bijvoorbeeld door verhuur aan derden.

Leegstand hangt volgens het gemeentebestuur bovendien samen met 'medegebruik'. "Bij een aanvraag voor nieuwbouw, vervangende nieuwbouw of uitbreiding moet altijd gekeken worden of er geen bestaand gebouw is dat passend gemaakt kan worden voor medegebruik door de school."

De kosten voor de bouw van een nieuwe school neemt de gemeente voor 100 procent voor haar rekening. Als een renovatie meer dan de helft van de nieuwbouwkosten bedraagt, wordt in principe gekozen voor vervangende nieuwbouw. Ook dan betaalt de gemeente alle kosten.

De levensduur van nieuwbouw en vervangende nieuwbouw is 60 jaar en wordt afgeschreven in 60 jaar. De levensduur van een renovatie en een (tijdelijke) uitbreiding is twintig jaar en wordt afgeschreven in twintig jaar.

Geen gymzalen
In de uitgangspunten staat ook beschreven dat alle schoolgebouwen uiteindelijk energieneutraal moeten worden en dat in principe geen nieuwe gymzalen bij scholen worden gebouwd, omdat het voorzieningenniveau in Altena 'dekkend' is, aldus het college. Bij sporthallen die verder weg gelegen zijn kunnen de vervoerskosten door de gemeente worden vergoed.

Wethouder Peter van der Ven bespreekt donderdag de uitgangspunten met de schoolbesturen en de directie van kinderopvangorganisaties. Hun input wordt waar mogelijk verwerkt in de uitgangspunten, waarna deze terugkomen in het college. Vervolgens buigt de gemeenteraad zich hierover.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 18 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden