Afbeelding

Altena houdt vast aan half miljoen voor externe inhuur

Algemeen 638 keer gelezen

ALMKERK • Altena heeft 500.000 euro voor externe inhuur in de begroting opgenomen. Dat bedrag blijft staan, ondanks een poging van de SGP om het te verlagen.

Volgens indiener van het amendement Arjan Versluis kan de nieuwe gemeente prima af met een bedrag van 300.000 euro voor externe inhuur. "Die vijf ton is hoger dan wat de drie voormalige gemeenten bij elkaar opgeteld uitgaven aan inhuur. Het geld is voor 2019 bovendien niet noodzakelijk, aangezien er nog 3,5 miljoen euro in de begroting is opgenomen om openstaande vacatures in te vullen. Geld voor externe inhuur zou alleen besteed moeten worden aan specialistische kennis die we niet in huis hebben", aldus de SGP'er dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.

In de begroting voor 2020 zal het college specifieker moeten zijn over organisatie- en overheadkosten en de kosten voor de inhuur van externen, vindt hij. 

René Roovers van het CDA noemde het amendement 'sympathiek', maar vond het nog te vroeg voor een dergelijke begrotingswijziging. "De gemeentelijke organisatie is nog volop in ontwikkeling. Laten we wél het debat voeren over de spelregels voor externe inhuur."

Vertrouwen
In het verlengde daarvan benadrukten Wijnand van der Hoeven (ChristenUnie) en Kees de Waal (Progressief Altena) dat zij erop vertrouwen dat het college 'verstandig' en 'terughoudend' omgaat met de 500.000 euro, een bedrag dat VVD'er Pim Bouman 'niet heel bijzonder' vond. "Een flexibele schil van deze omvang is juist wel handig", stelde hij dinsdagavond in de raadszaal in Almkerk.

Ook John Bakker van AltenaLokaal wil het college niet voor de voeten lopen, maar hij wees tegelijkertijd op een gewoonte uit de oude gemeente Werkendam. Daar rapporteerde het college twee keer per jaar aan de gemeenteraad over de stand van zaken rondom de organisatiekosten.

Zijn oproep werd in ieder geval omarmd door SGP'er Versluis, die uiteindelijk alleen kon rekenen op steun van Burgerstem Altena. Pauline van den Tol noemde het 'onbegrijpelijk' dat B&W een half miljoen uittrekt gezien 'zó'n magere begroting'.

Wethouder Hans Tanis legde nog uit dat de openstaande vacatures voor een deel alweer opgevuld worden en dat er ook procedures lopen om personeel aan te nemen. "Maar het is voor ons als college altijd goed om iets aan handgeld te hebben om specialistische kennis in te huren. U mag er van uitgaan dat we hier kritisch naar kijken en zorgvuldig mee omgaan", zegde Tanis de gemeenteraad toe.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden