Afbeelding
Foto: stockfoto

Altena Actief helpt jongeren met autisme op stap te gaan

Algemeen 647 keer gelezen

ALTENA • Een filmpje pikken of een dagje pretpark: mensen met autisme krijgen het vaak niet geregeld. Altena Actief brengt daar verandering in.

Voor de meeste jongeren is het vanzelfsprekend: zin in een avondje uit? Je belt een aantal vrienden, spreekt wat af en gaat vervolgens naar de kroeg of de film. Voor jongeren met autisme ligt dat allemaal net even ingewikkelder en is een dagje weg of een filmpje pakken een hele onderneming. Wat er voor kan zorgen dat er uiteindelijk niets gedaan wordt. Om die groep te ondersteunen hebben Trema Welzijn en MEE Plus regio Brabant Noord de handen ineen geslagen en is 'Altena Actief' in het leven geroepen.

Vrijwilligers
Marjo en Stephan zijn na de zomervakantie als eerste vrijwilligers bij Altena Actief aan de slag gegaan. "We hadden meteen al een groep van zeven personen, uit de regio. Inmiddels is de groep nog groter en zijn we met elf jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Dat is prettig, omdat niet iedereen iedere activiteit mee kan."

De groep heeft inmiddels al diverse activiteiten achter de rug: van een spelletjesavond en gourmetten tot een bezoek aan het Biesbosch Museumeiland en de bioscoop.

"We zijn eigenlijk nog steeds aan het opstarten. Je merkt dat de jongeren een flinke drempel over moeten, maar we zien vooruitgang. We maken kleine stappen, de jongeren moeten elkaar ook aftasten. Ze kenden elkaar niet toen ze hier kwamen. Leuk om te zien is dan wel dat ze elkaar voorzichtig op gaan zoeken. Zo zijn er twee die vlak bij elkaar in de buurt bleken te wonen. Ze hadden elkaar voor hun deelname aan Altena Actief nog nooit gezien. Nu is dat anders. Het mooiste is dat we merken dat de jongeren echt zin beginnen te krijgen in de bijeenkomsten."

Laagdrempelig
De groep komt een keer in de maand bij elkaar en gaat dan wat gezelligs doen. "De jongeren moeten zich zelf aanmelden voor deelname aan Altena Actief, maar denken ook zelf mee wat ze willen gaan doen. Tijdens een van de eerste bijeenkomsten mochten ze ideeën geven en daar is een top vijf van gemaakt. Die plannen werken we uit." De groep heeft contact met elkaar via een groepsapp. "Het is allemaal heel laagdrempelig, dat is heel belangrijk."

Marjo en Stephan doen hun vrijwilligerswerk met veel plezier. "We hebben ongeveer dezelfde leeftijd als de jongeren, dus we staan echt ìn de groep. Hoewel we natuurlijk wel het overzicht moeten houden. We vragen ook altijd aan het einde hoe ze het hebben gevonden. En ook als we merken dat iemand wat minder goed in zijn vel zit, vragen we ook of er iets is en of we kunnen helpen."

Marjo leert vooral ook veel van de bijeenkomsten. "Ik ben hier aan begonnen toen één van mijn kinderen net de diagnose autisme had gekregen. Ik wilde me er meer in verdiepen en toen kwam dit voorbij. Ik zie nu veel beter wat autisme inhoudt, wat het doet met mensen. Ik ga gedrag beter begrijpen, ook van mensen om me heen."

Aanmelden
Altena Actief kan nog steeds vrijwilligers gebruiken, om zoveel mogelijk mensen met autisme te ondersteunen bij het ondernemen van activiteiten. Gemiddeld zijn er tien activiteiten per jaar. Vrijwilligers krijgen vanuit MEE een training over autisme, er is volop coaching en begeleiding en een onkosten- en reiskostenvergoeding. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via annabel.van.wijk@trema.org of 0183-408444. Jongeren kunnen terecht bij danielle.kool@meeplus.nl of 06-53702092.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden