• 15 leerlingen van De Morgenster gingen aan de slag met speksteen.
• 15 leerlingen van De Morgenster gingen aan de slag met speksteen.

'Luchtige kunst' sluit Kunstroute Werkendam af

Algemeen 438 keer gelezen

SLEEUWIJK • Op diverse locaties in Sleeuwijk zullen ruim 31 kunstenaars en twee cursusgroepen hun werken vertonen tijdens de Kunstroute. Thema: 'Luchtige kunst'. Op zaterdag 6 april en zondag 7 april is de kunst te bewonderen tussen 13:00 en 17:00 uur. De route in Sleeuwijk is de laatste editie die wordt georganiseerd onder de noemer Kunstroute Werkendam.

"De gemeente Aalburg en Woudrichem hadden al jaren een kunstroute, de gemeente Werkendam had niets in die richting. Tot 2009. Toen heb ik samen met Hannelore Daenen het plan opgepakt een kunstroute te houden binnen de gemeente Werkendam. Het werd wel gezien als een vrijwilligers initiatief en er was in principe geen gemeentelijk bijdrage", vertelt Ton Damen. "De kunstroute, verdeeld over de vijf dorpskernen, noemden we 'Between 2 Bridges' en moest een tweejaarlijks evenement worden."

In 2013 heeft de werkgroep, die nu bestaat uit Elly Walravens, Adje Verschoor, Hans Werther, Ad Los en Ton Damen, het roer omgegooid door de kunstroute te concentreren op een kerndorp. Voor 2013 werd dat Dussen, met het thema 'Beeldend Dussen'. In 2015 was Hank aan de beurt met 'De Hang naar Kunst', Nieuwendijk volgde in 2017 met 'Kunst aan de dijk'. "Het volgende dorp was Sleeuwijk in 2019 en Werkendam zou de 'place to be' zijn in 2021.

Maar zover is het niet gekomen. De fusie binnen de drie gemeenten doorkruisten de plannen. Wel waren we al gestart met de voorbereiding voor de kunstroute in Sleeuwijk, rondom het thema 'Luchtige Kunst'. Het zal uiteindelijk de afsluitende kunstroute worden", zegt Damen. "Wat volgt in de nieuwe gemeente Altena is afwachten."

Sleeuwijk
De werkgroep wil van de afsluitende kunstroute een bijzondere maken. "Eigenlijk kun je stellen dat het een driedimensionaal gebeuren gaat worden. Dat wil zeggen: er is kunst op diverse locaties, onderweg maar ook in de lucht. Het moet een evenement worden voor alle leeftijden."

Jeugd en jongeren werden in aanloop naar de route al bekend gemaakt met kunstvormen, kunstuitingen en het toepassen van technieken. Zoals tekenen op het Altena College en werken met speksteen op basisschool de Morgenster.

Dit weekend kan de jeugd vliegers maken op Zorgboerderij Kraaiveld. De oudere bezoeker zal vast geboeid raken door de demonstraties vliegeren en de vliegers, met realistische, ware kopieën van grote vliegers uit de tweede wereldoorlog in de vorm van vliegtuigen, maar uiteraard ook door de vele mooie kunstwerken én de muzikale optredens van verschillende muzikanten.

Waar is de kunst?
Locaties waar kunst te bewonderen is: Altena College; Garage Olsthoorn, Rijksstraatweg 55; De Morgenster; Sovak/ Atelier Sleeuwijk; Zorgboerderij Kraaiveld; oude school De Morgenster, Tienhont 7; Oude Verschoorschool, Jan van Arkelstraat 39; Riet Scherff, Loevestein 25 en Paul Peet, Hoekeinde 19.

Er zijn onder andere schilderijen, foto's, portretfoto's, tekeningen, beelden, keramiek, sieraden en driedimensionale kijkdoosjes te zien. Daarnaast worden er demonstraties vliegeren gegeven door de Sky Pirates op Zorgboerderij Kraaiveld. Piet Versteeg demonstreert hier het maken van beelden van hout.

Tijdens de route is er ook ruimte voor muziek en entertainment door De Vale Gieren, Jan Paul Peet & Bart Oostdam, muziekvereniging en slagwerkgroep Da Capo en Peter Vos.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden