De doop van de Maria in de loods van Behouden Vaart.
De doop van de Maria in de loods van Behouden Vaart. Foto: Tom Oostra

'Stichting Behouden Vaart moet een plek hebben'

Algemeen 877 keer gelezen

WOUDRICHEM • Owais en Farid werkten samen zo'n zes maanden aan de Maria. De boot werd donderdag op de locatie van Stichting Behouden Vaart in Woudrichem gedoopt. De stichting zag meteen kans om in aanwezigheid van twee wethouders nog eens het belang van een nieuwe locatie te benadrukken.

Het ruikt lekker in de hal van Stichting Behouden Vaart aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. Owais Darkashly en Farid Malake serveren een lunch aan alle mensen die deze donderdagmiddag naar de doop van hun boot 'Maria' gekomen zijn.

De aanwezigen, onder wie ook wethouders Paula Jorritsma en Matthijs van Oosten, doen zich tegoed aan de gerechten uit Syrië, het land dat Owais en Farid zo'n vier jaar geleden ontvluchtten. Tegenwoordig hebben ze een status, wonen ze in Gorinchem en knappen ze bij Stichting Behouden Vaart samen met andere statushouders en mensen met een uitkering boten op. Het doel is om via deze weg door te stromen naar een betaalde baan. Werk motiveert om te integreren en deel uit te maken van de Nederlandse maatschappij, zo is de gedachte.

Bijzonder
De Maria is bijzonder, vertelt Matthijs van Dapperen van Behouden Vaart, al is het maar vanwege de naam die Owais en Farid - de een christen, de ander moslim - hebben gekozen. De boot krijgt straks een plekje in de Linge, bij Behouden Vaart in Gorinchem, waar de mannen de Maria kunnen meenemen voor een boottochtje met familie of vrienden.

Als wethouder Paula Jorritsma de boot gedoopt heeft is het tijd voor de uitreiking van een 'inspiratieboekje', gemaakt door Fientje Bax en Marina Zwaan, over het werk van Stichting Behouden Vaart in de gemeente Altena.

Wens
Bij de overhandiging van het boekwerkje aan de twee wethouders spreken gastheer van deze middag Hans van Vianen en Jelle Nije van Rotary Club Altena nog een verzoek en een nadrukkelijke wens uit. "Help ons vinden. Stichting Behouden Vaart moet een plek hebben." Nije doelt daarmee op de ontwikkelingen voor nieuwbouwplan Op 't Loev aan de Hoge Maasdijk, waardoor Behouden Vaart op zoek moet naar een andere locatie. Rotary Club Altena zoekt met de stichting mee.

Bij wethouder Matthijs van Oosten vindt Nije in ieder geval een gewillig oor. "Deze pareltjes willen wij graag hebben in Altena", zegt hij. "Samen met u gaan we op zoek naar een geschikte plek."

In de afgelopen vijf á zes jaar heeft Stichting Behouden Vaart ongeveer 120 mensen duurzaam aan werk geholpen, vertelt Rudy-Jan Van Zenderen, projectleider en initiatiefnemer van de stichting. Het idee is nu om een soort ambachtsschool op te zetten. "Zodat we een tussenpersoon kunnen zijn tussen scholen en de arbeidsmarkt", aldus Van Zenderen.

Tom Oostra

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden