Afbeelding

'Forum moet electorale winst nu omzetten in daden'

Algemeen 490 keer gelezen

ALTENA • Renze Bergsma en Hermen Vreugdenhil worden weer lid van de Provinciale Staten. Bart Verkade en Martin van Dijk haalden het net niet.

De persoonlijke teleurstelling van Bart Verkade weegt niet op tegen de positieve verkiezingsuitslag voor zijn partij GroenLinks. De partij kreeg vorige week woensdag van de kiezer twee zetels meer in de Brabantse Provinciale Staten dan in 2015 en het aantal Eerste Kamerleden verdubbelt.

Dat de Woudrichemmer, die op zes stond voor GroenLinks in Brabant, vooralsnog niet op het provinciehuis in actie komt, vindt hij zelf wel jammer. "Ik had natuurlijk gehoopt op die zesde zetel, want mijn handen jeuken om in de Staten aan de slag te gaan. Maar ik blijf actief voor GroenLinks in de provincie, alleen dan nog niet publiek."

Martin van Dijk van Lokaal Brabant zit in hetzelfde schuitje. Zijn partij behield weliswaar haar enige zetel, maar haalde niet genoeg stemmen om ook de Woudrichemmer naar het provinciehuis te halen. "Echt heel jammer", zegt Van Dijk, die zich wel als burgerlid actief gaat inzetten in Den Bosch.

Verhaal beter vertellen
"We hebben te weinig lokale mensen te weten enthousiasmeren om op ons te stemmen. Natuurlijk speelt ook de sterke opkomst van Forum voor Democratie een rol, maar ik vind dat we naar onszelf moeten kijken. We hadden nóg beter ons verhaal moeten vertellen."

Het CDA haalde in Brabant acht zetels. Oud-wethouder Renze Bergsma stond als tweede op de kieslijst en dat betekent dat hij de komende vier jaar veel in Den Bosch te vinden zal zijn. Helmi Huijbregts-Schiedon is inmiddels gestart als informateur voor een nieuw te vormen coalitie en het CDA wil na vier jaar afwezigheid graag weer meeregeren in Brabant. "Dat steken we zeker niet onder stoelen of banken", zegt Bergsma daarover. De CDA'er sleepte zelf bijna 6000 stemmen binnen en het CDA werd in Altena de tweede partij. "Daar ben ik heel blij mee. Ik heb goede steun in de regio gevonden. Altena is sowieso goed vertegenwoordigd in de Staten. Ik ben ook blij dat ChristenUnie-SGP het goed gedaan heeft."

De lijsttrekker van die partij Hermen Vreugdenhil is daar dan ook tevreden over. "Onze partij is bovendien fors gegroeid", stelt de Nieuwendijker. "We hebben bijna 3000 stemmen meer binnengehaald dan vier jaar geleden." In Altena werd ChristenUnie-SGP met ruim 25 procent van de stemmen de grootste partij.

'Bakermat van rust'
Vreugdenhil omschrijft de regio samen met de Langstraat - waar ChristenUnie-SGP ook veel stemmen trekt - als een 'bakermat van rust'. "Met name als je kijkt naar hoe het populisme is opgerukt in de rest van Brabant." Vreugdenhil noemt Forum voor Democratie, dat vorige week met bijna 15 procent van de stemmen de derde partij van Altena werd én negen Brabantse zetels binnenhaalde, de 'grote black box'. "Ik ben heel erg benieuwd wat deze partij gaat bijdragen in Brabant. Tijdens de campagne is Forum onzichtbaar geweest. Thierry Baudet mag dan heel Nederland doorgereisd hebben, het zijn wel provinciale verkiezingen."

Ook voor Bergsma, Verkade en Van Dijk is Forum voor Democratie de grote onbekende. Van Dijk sluit zich aan bij Vreugdenhil. "Forum was totaal onzichtbaar, maar we kunnen deze partij niet negeren."

Het CDA sluit op voorhand geen partijen uit, zegt Bergsma. "Je opdracht als politicus is om met alle stemmers het gesprek aan te gaan met als doel Brabant sterker te maken. En als je een brede volkspartij wil zijn moet je ook die Forum-stemmer horen. Baudet weet een groep aan te spreken die zich niet gehoord voelt en nu is het tijd voor Forum voor Democratie om die electorale winst om te zetten in daden."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57
• Mika Schalken uit Dussen op het circuit in Assen.
Mika Schalken uit Dussen eindigt als vijfde op het circuit in Assen Sport 16 apr, 14:35

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden