Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
De ambtsketen van de oude gemeente Almkerk, die burgemeester Marcel Fränzel sinds 1 januari draagt.
De ambtsketen van de oude gemeente Almkerk, die burgemeester Marcel Fränzel sinds 1 januari draagt. (Foto: Tom Oostra)

Altena zamelt zilver in voor nieuwe ambtsketen

  •   394 keer gelezen

ALMKERK • Burgemeester Marcel Fränzel hoopt dat inwoners overbodig zilver willen doneren voor de nieuwe ambtsketen van de gemeente Altena.

Dat sluit aan bij een van de criteria voor de nieuwe burgemeestersketting, die in ieder geval van fair trade en gerecycled zilver moet worden gemaakt. De criteria zijn opgesteld door een speciale commissie, waar Fränzel voorzitter van is.

Zilveren guldens
"Ik verwacht wel dat er mensen zijn die het leuk vinden om hun zilver hiervoor af te staan en te laten verwerken", zegt hij. "In veel huishoudens zijn nog wel zilveren guldens van Juliana te vinden of misschien een zilveren theelepeltje of zo. Zo wordt het echt iets van de gemeenschap." Het omsmelten van de kettingen van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem is gezien de historische waarde geen optie, aldus de burgemeester.

In april kunnen mensen het zilver voor de ambtsketen inleveren op het gemeentehuis in Almkerk. In ruil voor hun bijdrage krijgen ze 'eeuwige roem': een certificaat, waarop staat dat hun edelmetaal gebruikt is voor de ambtsketen.

Ondertussen schrijft de gemeente Altena vijf kunstenaars - de namen zijn nog niet bekend - aan om met een voorstel voor een ontwerp voor de ketting te komen. Het resultaat moet kenmerkend zijn voor Altena, gemakkelijk draagbaar zijn voor zowel een mannelijke als een vrouwelijke burgemeester en uit soepele schakels bestaan, zodat de ketting snel op te bergen is en de kleding van de drager niet beschadigd.

Gemeentewapen
De penning, met aan de ene kant het nieuwe gemeentewapen en aan de andere kant het rijkswapen met 'Je maintiendrai', moet een minimale doorsnede van 40 millimeter hebben. Het ontwerp van het nieuwe gemeentewapen toont de twee afgewende zalmen van de Heeren van Altena (Werkendam en Woudrichem) en een rad met een naaf en zes spaken, dat het oostelijke deel van Altena (Aalburg) symboliseert. "De Hoge Raad van Adel heeft het ontwerp gemaakt en het ligt nu bij de koning Willem-Alexander", legt Fränzel uit. "Formeel gezien moet de koning het wapen nog aan Altena verlenen."

Wethouder Paula Jorritsma, raadslid Tineke Zaal-van der Steen (CDA), burgerraadslid Hetty Schelle (AltenaLokaal) en nog een afvaardiging van de cultuurraad buigen zich samen met Fränzel uiteindelijk over de ingediende ontwerpen. Fränzel weet niet hoeveel van de vijf kunstenaars met een idee zullen komen. "Maar ik denk wel dat we de kwaliteitskunstenaars van Altena boven water hebben gehaald."

Voor de gehele procedure heeft Altena, na overleg met andere gemeenten, 15.000 euro beschikbaar gesteld. Begin mei wordt bekend welke ambtsketen wordt geproduceerd en tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces ook daadwerkelijk om de hals van de burgemeester hangt. "Dat leek ons wel een mooi moment", zegt Fränzel daarover.

Nu nog draagt hij de ambtsketen van de vroegere gemeente Almkerk, die in 1973 opging in de gemeente Woudrichem. Hiervoor is gekozen, omdat in Almkerk het nieuwe gemeentehuis staat en Almkerk in die zin dus nog enigszins neutraal is ten opzichte van Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK