Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Een impressie van de windmolens, zoals Energie Gezond die op de website heeft staan.
Een impressie van de windmolens, zoals Energie Gezond die op de website heeft staan. (Foto: Energie Gezond)

'Geen draagvlak voor windmolens langs Bergsche Maas'

  •   481 keer gelezen

DOEVEREN • Heesbeen en Doeveren hebben zich met een petitie uitgesproken tegen de plannen voor drie windmolens op de dijk langs de Bergsche Maas.

Dat concludeert Jeroen Verhoeven van Energie Gezond, een platform waar Verhoeven en dorpsgenoten uit Doeveren en Heesbeen deel van uit maken. Afgelopen vrijdag overhandigde Energie Gezond de petitie aan de Heusdense wethouder Mart van der Poel en Verhoeven hoopt dat hiermee het begin van het einde van de plannen voor de windmolens is ingezet. "Want geen draagvlak, geen project", stelt hij.

Genderen
Ook onder de inwoners van Genderen wordt de petitie inmiddels verspreid. "Eind maart komt als het goed is heel Genderen met 1000 handtekeningen tegen de windmolens terug", verwacht Verhoeven. Bovendien zou energiecoöperatie Energiek Heusden, betrokken bij de plannen van projectontwikkelaar Renewable Energy Factory (REF), zich officieel hebben teruggetrokken. Dat wil Leo Boeren van Energiek Heusden bevestigen noch ontkennen. "Later deze week komen we met een verklaring", laat hij desgevraagd weten.

De gemeente Heusden laat weten dat het nu te vroeg is om te zeggen of er daadwerkelijk een streep door de windmolens langs de Bergsche Maas gezet wordt. "De wethouder heeft de petitie in ontvangst genomen en een goed gesprek gehad met de indieners. Hun bezwaren worden serieus meegenomen, als het windmolenbeleid later dit jaar geactualiseerd wordt", laat een woordvoerder weten.

Actualisatie van het huidige beleid is nodig, omdat in de loop der jaren bijvoorbeeld de technologie van windturbines en het normenkader veranderd zijn. Ook wil Heusden dat er in het nieuwe beleid aandacht is voor draagvlak onder de inwoners. Officieel ligt er nog geen aanvraag, maar mocht REF in de tussentijd bij de gemeente aankloppen, dan worden de plannen niet alleen getoetst aan het huidige beleid. "Daarbij houden we ook de komende actualisatie in gedachten", aldus de woordvoerder.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK