Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Goof van Vliet wil dat er meer laadpalen komen in de gemeente Altena.
Goof van Vliet wil dat er meer laadpalen komen in de gemeente Altena. (Foto: Tom Oostra)

Woudrichemse proef met elektrisch rijden 'nu al geslaagd'

  •   267 keer gelezen

WOUDRICHEM • Op het eiland Altena zouden in 2030 20.000 elektrische auto's moeten rijden. In Woudrichem rijden er de komende maanden in ieder geval vast twee.

Zul je altijd zien: mag je als journalist een testritje maken in een elektrische auto, is de reserveringstijd verlopen. De volgende gebruiker van een van de twee Woudrichemse Hyundai IONIQ's heeft zich alweer gemeld, constateert Goof van Vliet, als hij in de stromende regen op zijn telefoon kijkt. Via een speciale app kunnen bewoners van de vesting de komende vier maanden gebruik maken van een elektrische auto.

Het gaat om een proef van de provincie Noord-Brabant, waarvoor zich 31 Woudrichemmers hebben aangemeld. Samen delen ze de twee wagens, die vorig weekend zijn afgeleverd. "Wat dat betreft zijn sociale media zó handig", zegt vestingbewoner Goof van Vliet. "Naast de app waarmee je reserveert, betaalt en de wagens kan openen en sluiten, hebben we een speciale groepsapp in het leven geroepen en dat werkt hartstikke goed. Zo heb je snel contact met de andere gebruikers."

Tweede auto
Met slechts twee auto's zullen de reserveringen wel eens overlappen, maar dat is voor nu bijzaak, legt Van Vliet uit. "De Hyundai's zijn bedoeld als alternatief voor ritjes die mensen normaal gesproken met hun tweede auto zouden maken. Dus niet voor dagelijks woon-werkverkeer. Hier in de vesting staan overdag ontzettend veel auto's simpelweg stil. Het staat soms zo vol met auto's, dat de hulpdiensten hier nog maar amper door de straat kunnen. Door auto's te delen komt er meer plek in de vesting en die ruimte zou je bijvoorbeeld weer kunnen gebruiken voor een stukje groen."

Van Vliet, ook bestuurslid van natuurbeschermingsvereniging Altenatuur, denkt vast vooruit. Als straks de elektrische auto's van de provincie weer weg zijn uit de vesting, ziet hij kansen voor het autobedrijf van Wim de Graaf. "Met hem zouden we afspraken kunnen maken over het lenen van een elektrische auto, maar bijvoorbeeld ook voor aanhangers. Dat is meteen goed voor de lokale werkgelegenheid." Over werkgelegenheid gesproken: Verschillende ondernemers in de vesting zouden samen een elektrisch busje kunnen delen.

En laten we ook het hogere doel niet uit het oog verliezen. Nederland, en dus ook Altena, heeft klimaatdoelstellingen te halen. In de huiskamer van Van Vliet ligt een exemplaar van 'Drawdown, Het meest veelomvattende plan ooit om klimaatontwrichting te keren' op tafel. In dit werk van de Amerikaanse auteur Paul Hawken staan 80 oplossingen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Cijfers voor Altena
Altenatuur zette in 2016 al de cijfers voor het eiland Altena op een rijtje: in 2030 zou zo'n 100 hectare aan zonnepanelen 20.000 huishoudens van elektriciteit moeten voorzien en zouden twee windmolens van 8 MW op zee en een zevental van 3 MW op land goed moeten zijn voor bij elkaar meer dan 120.000 MWh. En dan zijn er nog de elektrische auto's. "In 2030 zijn in Altena 20.000 elektrische auto's nodig, daarvan rijden er nu in ieder geval al twee in Woudrichem", zegt Van Vliet met een knipoog. Los van een aantal Tesla's en Nissan Leaf's die de Woerkumer al heeft zien rijden.

Hoewel de aanschaf van deze elektrische modellen nog relatief duur is, verwacht Van Vliet dat de omslag snel gemaakt zal worden. En daar draagt de proef van de provincie aan bij. "De proef is voor mij nu al geslaagd. Door deze twee auto's vinden nu echt serieuze gesprekken plaats over elektrisch rijden. Daarmee is al een grote winst geboekt." Eigenlijk is het raar dat elektrische auto's niet veel goedkoper zijn dan 'plofauto's', zoals hij auto's met een verbrandingsmotor noemt, merkt Van Vliet op. "Een elektrische auto heeft veel minder onderdelen, dus daar zitten ook minder arbeidsuren in."

Zichtbare besluiten
Hij hoopt dat de gemeente Altena niet achterblijft als het gaat om duurzaamheid. "Het is cruciaal dat de gemeente hierbij voorop gaat lopen. Op het gemeentehuis weten ze dat er een stroom elektrische auto's aan zit te komen, neem dan ook snel zichtbare besluiten. Laadpalen op belangrijke en veel bezochte plaatsen bijvoorbeeld."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK