Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Renze Bergsma: 'CDA in deze coalitie behoorlijk gemist'

  •   583 keer gelezen

WOUDRICHEM • Renze Bergsma keert terug naar waar het voor hem allemaal begon. 'Het politieke werk heb ik op het provinciehuis geleerd.'

Hij mag dan op de tweede plek op de kieslijst staan voor het CDA in Brabant, pakweg een jaar geleden werd Renze Bergsma nog gepresenteerd als lijstduwer voor zijn partij in Altena. Hij was zelfs wethouderskandidaat voor de christendemocraten.

"Ik ben een echte Altenees, maar als je tien jaar wethouder bent geweest moet je je afvragen of je klus er niet op zit en of je zelf nog wel genoeg vernieuwing brengt; kritisch naar jezelf kijken is ook belangrijk. Toen de vraag vanuit Brabant kwam of ik beschikbaar wilde zijn voor de Provinciale Statenverkiezingen heb ik, na overleg binnen CDA Altena, besloten daar de voorkeur aan te gegeven. Met pijn in het hart, dat wel, want Altena is echt een supergave gemeente."

Terugkomer
Bergsma is geen nieuwkomer in het provinciehuis, hij noemt zichzelf een 'terugkomer'. Voor hij wethouder werd in Woudrichem was hij al zes jaar actief als Brabants Statenlid. "In de provincie heb ik het politieke werk geleerd en een breed netwerk opgebouwd. Ik vind het een hele eer om weer terug te keren."

Als Bergsma gekozen wordt, volgt hij huidig CDA-Statenlid Roland van Vugt op, die wethouder is geworden in Altena. Van Vugt was de afgelopen periode erg actief op het provinciehuis, zag ook Bergsma, die de kersverse wethouder een compliment geeft. "Ik hoop dat ik net als Roland Altena goed op de kaart kan houden in Den Bosch." Op het provinciehuis is voor het CDA in ieder geval genoeg werk te doen. "Onze partij wil na de verkiezingen op 20 maart een stevige rol op zich nemen", zegt Bergsma. "Het CDA is in deze huidige coalitie behoorlijk gemist."

Tegen de haren in gestreken
Hij wijst daarbij op het landbouwbeleid dat VVD, SP, PvdA en D66 hebben uitgerold. Veestallen moeten eerder dan in eerste instantie gepland hun ammoniakuitstoot beperken. Veel boeren hebben het geld niet om nu al maatregelen te nemen, waardoor het voortbestaan van hun boerenbedrijf onzeker is. "Hiermee heeft het provinciebestuur veel mensen tegen de haren in gestreken. Wat het CDA betreft ligt er een mooie taak om de relatie met alle partijen in het buitengebied te herstellen en ja, de boeren die door de vervroegde deadline van 2028 naar 2022 in de problemen komen moeten extra hulp of uitstel krijgen."

Ook wil het CDA met een noodplan de Brabantse woningbouw aanpakken. "Op de een of andere manier heeft dit college hier vier jaar lang de rem op gezet", stelt Bergsma. "Als het aan het CDA ligt wordt de harde plancapaciteit verhoogd naar 130 procent en gaat Brabant ruimhartiger om met nieuwbouw in en rondom dorpen. Geen dorp op slot, dit is van cruciaal belang voor de leefbaarheid van de dorpen." Ook moeten vrijkomende agrarische locaties ontwikkeld kunnen worden, anders blijf je met leegstaande stallen in het buitengebied zitten."

Arbeidsmigranten
Dan is er nog het vraagstuk rondom arbeidsmigranten. "Brabant wordt overspoeld door werknemers uit andere landen; op dat vlak is de provincie te laat losgekomen. Ze moet meer regie nemen op de huisvesting voor deze mensen. Gemeenten kunnen dit niet alleen oplossen." Bergsma denkt bijvoorbeeld aan de komst van flex- en noodwoningen, waar arbeidsmigranten tijdelijk - mogelijk zelfs tot vijftien jaar - kunnen blijven wonen.

Andere speerpunten voor Bergsma zijn de aanpak van de A27 - 'streekergernis nummer 1' -, een betere busverbinding tussen Breda en Utrecht - 'een treinverbinding is niet realistisch' - en de bestrijding van drugsgebruik. "Die rotzooi is gewoon hartstikke slecht voor je." Maar eerst nog de laatste loodjes van de campagne en de verkiezingsdag zelf.

De afgelopen weken nam het CDA dorpsraden uit Altena mee naar het provinciehuis om te laten zien wat daar allemaal gebeurt en wat de provincie voor de Brabanders doet. "Brabant heeft bijvoorbeeld ook wat te zeggen over een dorpsvisie voor Almkerk. In Den Bosch worden de mogelijkheden gecreëerd om zo'n visie in Almkerk werkelijkheid te laten worden." Misschien wordt Bergsma na 20 maart wel Gedeputeerde, maar daarover doet hij nu nog geen uitspraken. "Eerst de verkiezingen."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }