Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: ADO AVDIC

BreakSquad zet alles aan de kant voor finale Holland's Got Talent

  •   244 keer gelezen

REGIO • Discipline en passie liggen ten grondslag aan BreakSquad. De dansers staan zaterdag in de finale van Holland's Got Talent.

Jeroen van der Linden loopt wat moeizaam door BreakSquad Studio in Gorinchem, waar de trainer en danser van BreakSquad geïnterviewd wordt in de aanloop naar de finale van Holland's Got Talent. "Ik ben tijdens het trainen door m'n rug gegaan", verontschuldigt hij zich met een grijns. Het is voor hem geen reden om te stoppen of om het rustiger aan te doen, want aanstaande zaterdag wacht de ontknoping van de talentenjacht van RTL 4.

Lekkere aanslag
"Er wordt heel, héél hard getraind en we zijn al de nodige blessures tegengekomen", zegt Jeroen lachend. "Lichamelijk is het wel een lekkere aanslag. We zetten voor de finale letterlijk alles aan de kant, zelfs ziek worden is niet toegestaan."

Kevin van der Vliet, die net als Jeroen, Rijswijker Jan Schellekens, Janelle Dongen en Bram de Waal meedanst in de crew, kan daarover meepraten. Ondanks hoge koorts werd hij door Jeroen gesommeerd om naar het pand langs de A15 te komen, waar hij met groene thee en een saunabezoek letterlijk werd klaargestoomd voor opnieuw een paar uur trainen. Jeroen: "Ja, die discipline komt bij mij vandaan. Maar uiteindelijk doen we het met z'n allen. De crew wil dit ook."

'Dit' betekent in dit geval Holland's Got Talent winnen. Meedoen aan de show stond al een tijdje op het verlanglijstje van BreakSquad, maar Jeroen wilde pas deelnemen als zijn dansers er klaar voor zouden zijn. De afgelopen weken was te zien hoe de breakdancers door de audities en vervolgens de halve finale kwamen.

Dan Karaty
Ze kregen veel lof van het Amerikaanse jurylid Dan Karaty, die zelf ook danser is, met name over de gelijkheid waarmee BreakSquad de danspassen uitvoert. "Als een van ons een salto achteruit lager doet dan de rest, dan leggen we de lat niet lager, maar gaan we juist harder trainen om die salto alsnog omhoog te krijgen. We maken het onszelf moeilijker om alles synchroon te krijgen en daar had Dan veel lof voor. Onze crew danst volledig uit en stopt eigenlijk niet. Dat maakt ons anders dan andere breakdancers, denk ik", legt Jeroen uit.

Met het prijzengeld - de winnaar van Holland's Got Talent krijgt 50.000 euro - wil BreakSquad investeren in de volgende stap: de beste worden in de b-boy- en breakdancescene. Daarnaast wil Jeroen met BreakSquad mensen aanmoedigen vooral hun hart te volgen in het leven. "Als je een passie hebt, ga er dan voor. Of het nou breakdancen of iets anders is. Bij workshops en trainingen kan ik dat niet genoeg benadrukken."

Positief in het leven
Jeroen, Jan, Janelle, Kevin en Bram leven van hun danscarrière, maar geven bijvoorbeeld ook gratis workshops bij asielzoekerscentra en voor goede doelen. Allemaal om hún passie voor het dansen te delen; er is zelfs een theaterstuk in de maak waarin de boodschap en visie van BreakSquad uitgedragen wordt. Behandel elkaar met respect en sta positief in het leven.

Dat heeft Jeroen ook meegegeven aan zijn pupillen met wie hij zaterdag vanaf 20:00 uur in de liveshow bij RTL 4 te zien is. "Ons optreden wordt muzikaal gezien een hele stap vooruit. Hoe Bach componeert, zo bouwt onze show zich op. En de lat ligt natuurlijk weer hoger dan de vorige keer."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }