Afbeelding

Elfde Toontje Sprengerpluim voor Riet de Graaf

Algemeen 572 keer gelezen

NIEUWENDIJK • De elfde Toontje Sprengerpluim is vrijdagavond in poppodium Xinix toegekend aan Riet de Graaf uit Nieuwendijk, bestuurder bij Waterschap Rivierenland.

De Graaf is een bestuurder met gezond boerenverstand, die zich al vele jaren bestuurlijk inzet voor de agrarische sector, luidt het oordeel van de jury. Zo was ze eerste voorzitter van de ZLTO-afdeling in Altena aan het begin van de 21e eeuw.

In die periode nam ze het initiatief tot oprichting van de Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, die nog altijd een bloeiend bestaan leidt. Tevens was ze vier jaar lang voorzitter van de landelijke LTO-werkgroep paardenhouderij. Sinds 2015 is zij bestuurder bij Waterschap Rivierenland vanuit de sector ongebouwd. Na de waterschapsverkiezingen begint ze aan haar tweede bestuursperiode bij het waterschap. 

De Toontje Sprengerpluim wordt jaarlijks op Internationale Vrouwendag toegekend om vrouwen te stimuleren politiek of bestuurlijk actief te worden. Na 100 jaar vrouwenkiesrecht blijft het aandeel vrouwen in politiek en besturen nog altijd achter. Zo telt de gemeenteraad van Altena zeven vrouwen; een percentage van 22 procent. In het bestuur van Waterschap Rivierenland hebben vijf vrouwen zitting; een percentage van 17 procent. 

Eerste vrouwelijke raadslid
De Toontje Sprengerpluim is een initiatief van Hannie Visser-Kieboom en wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt. De pluim is vernoemd naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in de regio; zij werd in 1939 raadslid in de gemeente De Werken en Sleeuwijk. De Toontje Sprengerpluim is eerder toegekend aan Hettie van der Stelt, Sylvana de Backer, Carla Breuer, Loes Lijmbach, Hennie Schermers, Paula Jorritsma, Marienke van Lankeren, Jenneke Komejan, Corine Verweij en minister Carola Schouten.

Tom Oostra

Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden