Foto: ©123RF.COM

Ondernemers tegen komst van tuincentrum naar Wijk en Aalburg

  •   1193 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Kebo Dierenspeciaalzaak uit Wijk en Aalburg, Multimate uit Veen en Dier en Tuin uit Andel zijn tegen de komst van een vestiging van tuincentrum Welkoop naar de Parallelweg 4 in Wijk en Aalburg. 

De ondernemers reageren op een aanvraag van de eigenaar van het kantoorpand om op deze locatie detailhandel toe te staan. "De plannen worden nu voorgespiegeld als zou het gaan om perifere detailhandel, maar dat is niet zo", schrijven Kebo Dierenspeciaalzaak, Multimate en Dier en Tuin in een brandbrief aan de gemeenteraad van Altena. 

Onbegrijpelijk
"Bovendien kunt u in het buitengebied ook geen perifere detailhandel toestaan, omdat dit gebruik eveneens en evident in strijd is met provinciale regels uit de Verordening Ruimte. De relevante omstandigheden en de feiten zijn ten opzichte van de eerdere weigering dus niet gewijzigd en toch, en tot onze grote verbazing en ontzetting, gaat het college om en kondigt aan medewerking te verlenen. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar."

In 2013 weigerde de gemeenteraad van Aalburg akkoord te gaan met het plan van Johan Schouten om fietsenzaak CycleStore te vestigen in het pand. De visie van de politieke partijen was toen unaniem: een nieuwe rijwielhandel paste niet binnen de gemeentegrenzen, met name omdat het voorstel onvoldoende getoetst is aan de detailhandelsvisie, die in 2010 is vastgesteld. 

"Helaas herhaalt zich de geschiedenis. Opnieuw wordt een poging gedaan om, onder valse voorwendselen, in het kantoorpand detailhandel te vestigen. Het uitgangspunt is klaarblijkelijk 'De aanhouder wint' of 'We proberen het opnieuw uit bij de nieuwe gemeente Altena, want die kennen de voorgeschiedenis niet'. Uit de aanvraag wordt op geen enkele wijze duidelijk waarom nu wél medewerking zou moeten worden verleend", aldus de drie bezwaarmakers. 

Rammelt aan alle kanten
Een jurist heeft namens het drietal een paar weken geleden al deze argumenten op tafel gelegd bij de gemeente Altena, vertelt Kees Bouman, eigenaar van Kebo Dierenspeciaalzaak. "Feitelijk is sinds het besluit uit 2013 niks veranderd. Deze aanvraag rammelt wat mij betreft aan alle kanten."

Uit het contact met de gemeente leek in eerste instantie alsof Altena zou instemmen met de aanvraag voor detailhandel, maar momenteel is het onduidelijk welke kant het op gaat, zegt Bouman. "Ik denk dat het college zich na onze brief achter de oren aan het krabben is of dit wel zo'n goed idee is. Ik ben ook benaderd door verschillende fractievoorzitters en ook zij vinden de gang van zaken raadselachtig."

Bouman hoopt net als zijn collega's uit Veen en Andel dat het college geen medewerking verleent aan de aanvraag. "En als ze toch ja zeggen, weten ze dat er sowieso een bezwaar aan zit te komen."

Bij de gemeente Altena was vrijdag niemand in de gelegenheid om te reageren op de brief.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK