Afbeelding

Nieuwe komborden Altena kosten geen duizenden euro’s extra

Algemeen 789 keer gelezen

ALTENA • De komst van nieuwe komportalen in de gemeente Altena brengt geen extra kosten met zich mee. 

In april worden de nieuwe borden geplaatst en dat nieuws leidt op social media tot kritische reacties in de richting van de gemeente, met name over de kosten en de tijdsplanning voor de komst van de nieuwe plaatsnaamborden. 

Christian Alderliesten, raadslid voor Progressief Altena, neemt het juist op voor de gemeente en met name voor de ambtenaren. 

Vandalen
"Het was niet het idee van de ambtenaren om deze borden te verloten, waardoor er nieuwe borden aangeschaft moesten worden, wat niet alleen duizenden euro's, maar ook veel (lever-) tijd kost. Het feit dat er vandalen waren die met breekijzers en slijptollen de komborden zelf probeerden te jatten, heeft de gemeente (terecht) doen besluiten om de rest van de borden preventief weg te halen. Dit had ook zeker te maken met het feit dat aan de portalen nog eens duizenden extra euro's schade toegebracht werd", stelt hij. 

"Dat dit nu enorm veel geld, tijd en ongemak oplevert is dus niet aan de ambtenarij te wijten."

De bewering over de extra kosten klopt niet, laat een woordvoerster van de gemeente weten. "Als er meerdere portalen beschadigd zouden zijn en we moesten die vervangen, zou dat inderdaad een schadepost van een paar duizend euro zijn. In dit geval was toch al besloten ze allemaal te vervangen. Het bedrijf dat ze weghaalt zorgt voor recycling." Hoeveel de plaatsing van de nieuwe komportalen dan precies kost, kan ze niet zeggen.

Bestickeren
Volgens Alderliesten hadden in ieder geval kosten bespaard kunnen worden, als de oude borden opnieuw bestickerd zouden worden. Die optie is wel overwogen, laat de gemeente weten. "Maar veel borden waren beschadigd en zouden sowieso vervangen worden." Bovendien streeft Altena naar een uniforme uitstraling. In de ene gemeente waren de borden voorheen wit, in de andere donker- of lichtblauw.

Voor het feit dat Altena dus tot eind april zonder plaatsnaamborden zit, steekt de gemeente de hand in eigen boezem. "Niemand vindt dit een leuke situatie. We hadden liever gezien dat alle borden per 1 januari vervangen waren. Dat het wat langer duurt heeft er aan de andere kant wel voor gezorgd dat de borden voor het goede doel verloot kunnen worden en dat ook de dialectnamen op de nieuwe borden komen. Maar daar pleiten we ons zeker niet mee vrij."

De afgelopen periode zijn er 'tientallen komborden', waarvan sommige 'hardhandig', gestolen, aldus de woordvoerster. Om nog meer diefstallen te voorkomen heeft Altena alle portalen vast verwijderd, in afwachting van de nieuwe. "Als er geen borden gestolen waren, sluit ik niet uit dat de oude borden er nog zouden staan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden