Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

ChristenUnie-SGP: 'Drugsproductie wijdvertakt probleem'

Algemeen 309 keer gelezen

REGIO • Vrijwel alle gemeenten in Gelderland en Brabant hebben afgelopen jaar te maken gehad met dumpingen van XTC-afval, opgerolde drugslaboratoria en hennepkwekerijen of opslagplaatsen van synthetisch drugsafval.

Dat blijkt uit een inventarisatie die ChristenUnie Gelderland en ChristenUnie-SGP Brabant hebben gedaan. In Gelderland is er mogelijk nog veel te winnen door leegstaande panden actief te controleren. Dat zijn gewilde objecten voor de productie van (synthetische) drugs. Zeventig procent van de Brabantse gemeenten bezoekt dergelijke panden actief. In Gelderland is dat slechts dertien procent.

De ChristenUnie pleit er al langer voor om niet alleen hard, repressief op te treden maar tegelijk ook oog te hebben voor kwetsbaren. Dit gebeurt nu nog weinig. "Drugscriminelen gaan bewust op zoek naar kwetsbare mensen, vaak jongeren, die ze vervolgens gebruiken om het vuile werk op te knappen, zodat de topcriminelen buiten schot blijven", aldus Gelders ChristenUnie-Statenlid Dirk Vreugdenhil. Al jaren strijden de ChristenUnie-fractie in Gelderland en de ChristenUnie-SGP-fractie in Noord-Brabant tegen oprukkende drugscriminelen in hun provincies. Vrijdag presenteerden de fracties hun nieuwste onderzoeksresultaten naar de aanpak van drugscriminaliteit in gemeenten binnen Gelderland en Noord-Brabant. "Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat nagenoeg alle gemeenten in Gelderland en Noord-Brabant te maken hebben met ondermijning en drugscriminaliteit. Iedere gemeente wil hier mee aan de slag, maar het is voor gemeenten worstelen met de vraag hoe ze dit probleem moeten aanpakken."

Tijdens een symposium waarvoor de aanleiding de toename van het aantal drugsdumpingen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant was, werd vrijdag over dit onderwerp gesproken. Brabants Statenlid Hermen Vreugdenhil: "In Noord-Brabant is nog altijd geen faire schaderegeling voor gedupeerden en dat is niet uit te leggen in een provincie waar het probleem misschien wel het grootst is. Criminelen worden steeds brutaler en lijken zich onaantastbaar te voelen. Daar past geen overheid bij die afwacht maar een overheid die aanpakt."

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 uur geleden
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws gisteren
Afbeelding
Poging tot pinpasfraude bij 90-jarige vrouw uit Hank: twee aanhoudingen 112 23 apr, 14:13

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden