Afbeelding
Foto: Tom Oostra

Sleeuwijkse schooldirecteur: 'De brugklas is echt wel een dingetje'

Algemeen 1.124 keer gelezen

SLEEUWIJK • Scholen doen er van alles aan om de overgang van groep 8 naar de middelbare school zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De overstap naar de brugklas is voor vrijwel alle kinderen een van de grootste gebeurtenissen uit hun schoolcarrière. En dan niet pas als ze voor het eerst door de deuren van hun nieuwe school lopen. Nee, het hele jaar in groep 8 staat in het teken van de middelbare school. "Het is echt wel een dingetje", zoals Wim Marinissen, directeur van basisschool De Morgenster in Sleeuwijk, het omschrijft. "De meeste leerlingen vinden het heel spannend. Ze zijn nog één jaar de oudste van de school en daarna stopt het. Sommige zijn er weer totaal niet mee bezig."

Gijsbert van der Beek, rector van het Altena College in Sleeuwijk, ziet 'zijn' brugklassers ieder jaar weer binnen komen. Helemaal bepakt en bezakt, vaak met de fiets en nog wat onzeker op zoek naar hun plek op die grote nieuwe school. "Bij de meeste kinderen valt die schroom wel mee, hoor. Ze hebben altijd wel iets bekends op school en zo'n overgang naar het middelbaar onderwijs zorgt natuurlijk ook voor leuke spanning", merkt hij op.

Nieuwe leerlingen van het Altena College maken voor de zomervakantie al kennis met hun mentor en ze volgen een speurtocht door de school om het gebouw te leren kennen. Na de vakantie volgt een introductiemiddag, inclusief afsluitend discofeest. Bovendien mogen brugklassers tot de herfstvakantie iedere les voor de pauze vijf minuten eerder weg om vast een plekje uit te zoeken in de aula.

Veilig
"Het gaat erom dat de kinderen zich hier zo snel mogelijk veilig voelen", benadrukt Van der Beek. Marinissen knikt. "Al zijn ze hier op De Morgenster wel gewend om 50 of 60 kinderen om zich heen te hebben. Dat zal voor een scholier uit bijvoorbeeld Babyloniënbroek weer anders zijn." Het zal hoe dan ook even wennen zijn. "Tegen de herfstvakantie merk je dat de brugklassers behoorlijk afgedraaid zijn", zegt Van der Beek lachend. "Het is net als met zwemmen. In het begin ben je nog heel erg actief en dan na een uurtje slaat de vermoeidheid toe."

In september beginnen in groep 8 al de gesprekken over de overgang naar het middelbaar onderwijs. En dat zijn niet alleen overleggen tussen de basisschool, ouders en de achtstegroeper zelf, maar ook tussen scholen onderling, veelal om ervoor te zorgen dat iedere leerling straks op zijn of haar plek is én te voorkomen dat iemand tussen wal en schip valt. Met name bij een bijzondere onderwijsbehoefte, legt Marinissen uit. "Voor de zomervakantie weten middelbare scholen waar ze met deze leerlingen aan toe zijn. Ik noem het een warme overdracht. Geen druk en met persoonlijke aandacht voor iedereen."

Voor Van der Beek werkt die overdracht, bijvoorbeeld bij kinderen met een gedragsstoornis of leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, 'heel erg goed'. "Te hoog gegrepen komt eigenlijk zelden voor."

Te hoog gegrepen
Te hoog gegrepen wordt ook vaak in verband gebracht met de zoektocht naar het juiste onderwijsniveau. "Wij kijken naar de talenten van ieder kind en brengen daar een advies bij uit", zegt Marinissen. "Vooral bij een vmbo-advies levert dat nog wel eens discussie op. Er zijn ouders die denken dat hun kind het eerst wel op een hoger niveau kan proberen en als het niet gaat altijd nog terug kan, maar zo werkt het niet. Een kind groeit als het iets kan laten zien wat het heel goed kan en als zijn of haar talenten bij het vmbo beter tot z'n recht komen zullen we daar als school ook altijd op in zetten. Het advies van de school is niet voor niets bindend. Wij zijn immers de professionals. Wij leren de kinderen op een andere manier dan hun ouders kennen."

Naast het reguliere onderwijs, de vakken, moet een school tegenwoordig veel meer bieden. Tijdens de open dag zet het Altena College zichzelf in de etalage. "Het gaat op zo'n dag in de eerste plaats om het vertrouwen, de gedachte: 'Het is oké hier'. Daarnaast moet je laten zien wat je aan extra's in huis hebt. Die combinatie moet je zien uit te dragen", aldus Van der Beek. Zijn school houdt deze woensdag open dag, De Morgenster op donderdag 31 januari. In maart volgt voor leerlingen de volgende stap richting hun nieuwe school, als ze zich moeten aanmelden.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden