Afbeelding
INGEZONDEN MEDEDELING

Tips voor duurzaam wonen in Woudrichem

Algemeen 478 keer gelezen

De gemeente Woudrichem is al een tijdje bezig met het verduurzamen van gemeentegebouwen, maar ook het verduurzamen van woonhuizen wordt gestimuleerd. Het verbruik van gas en elektra kan aanzienlijk verminderd worden door woningen zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten. De gemeente van Woudrichem ziet daarom graag dat steeds meer particulieren hun huizen verduurzamen. Maar op welke manieren kan dat eigenlijk? Er zijn een aantal nieuwe technieken waarmee een woning zo duurzaam mogelijk wordt. 

Isolatie 
Een van de eerste stappen op het gebied van verduurzamen is isolatie. Des te meer warmte een woning vasthoudt, des te minder energie er nodig is om een huis te verwarmen. Dakisolatie en vloerisolatie zijn goede startpunten waarmee woningeigenaren tot wel 600 euro per jaar kunnen besparen. Daarnaast is het plaatsen van kwalitatief isolatieglas ook een goede keuze. Dubbel glas is al veel duurzamer dan enkel glas, maar speciale ramen van HR++ glas zijn nog beter. Deze bevatten namelijk een laagje edelgas, waardoor de ramen nog minder kou doorlaten in de winter. 

Nieuwe warmte-installaties 
Veel woningen worden vandaag de dag nog verwarmd met behulp van een gasinstallatie. Dit is de vertrouwde cv-ketel die ervoor zorgt dat warm water door de verwarmingsbuizen stroomt. Het nadeel van deze techniek is dat er veel gas wordt verbruikt. Er zijn tegenwoordig verschillende duurzame alternatieven, zoals de steeds populairdere warmwaterpomp. Deze zet warmte uit de lucht of grond om in bruikbare energie waarmee water verwarmd kan worden. De meeste warmtepompen verbruiken slechts een beetje gas, maar er zijn ook warmwaterpompen verkrijgbaar die helemaal geen gas verbruiken. Schadelijke uitstoot wordt dus aanzienlijk verminderd wanneer alle huizen in Woudrichem voorzien zijn van een warmtepomp. 

Zonnepanelen 
Een andere effectieve manier om een woning te verduurzamen, is de plaatsing van zonnepanelen. Deze panelen bevinden zich op het dak, waar ze licht van de zon opvangen. Dit licht wordt vervolgens omgezet in energie, wat weer gebruikt kan worden voor alle elektrische apparatuur in huis. De panelen kunnen zelfs worden aangesloten op een speciale zonneboiler. Hiermee kan de energie niet alleen worden gebruikt voor elektronische apparaten, maar ook voor het verwarmen van water. Met een zonneboilercombi kan zonne-energie bovendien gebruikt worden als centrale verwarming voor het hele huis. 

Hoe kunnen duurzame aanpassingen worden gefinancierd? 
Het verduurzamen van een woning zorgt uiteindelijk voor kostenbesparingen, vooral vanwege de verminderde energiekosten. Toch is het aanschaffen van nieuwe apparatuur, ramen of warmte-installaties erg prijzig. Er zijn verschillende manieren waarop deze kostbare verduurzaming gefinancierd kan worden. Zo zijn er speciale subsidies verkrijgbaar bij de aankoop van een warmtepomp, zonneboiler of pelletkachel. Ook kunnen particulieren de btw-kosten van zonnepanelen terugvragen bij hun belastingaangifte. Daarnaast is het afsluiten van een lening ook een optie. De kosten van deze lening zijn snel weer gedekt, aangezien een duurzame woning veel financieel voordeel met zich meebrengt. Op deze manier is het voor alle inwoners van Woudrichem mogelijk om in een duurzaam en groen huis te wonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden