Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Scholen in Altena twijfelen over landelijke stakingsdag

  •   460 keer gelezen

ALTENA • Scholen in Altena weten nog niet of ze willen meedoen met de landelijk stakingsdag op vrijdag 15 maart. 

De onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en voortgezet als het hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

"Ik kan niet zelfstandig besluiten of onze school mee gaat doen met de landelijke staking", zegt Lida Spuijbroek, locatiedirecteur van het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg. "Als scholengroep zullen wij hier een standpunt innemen. Komende maandag spreek ik de andere directeuren." Ook Ton Lenting, directeur van De Stroming, de vereniging voor protestants-christelijk onderwijs in het Land van Heusden en Altena, gaat nog in overleg om te peilen in hoeverre de staking leeft. Maar: "Als bestuurder sta ik op dit moment niet achter deze oproep tot staken."

Lenting geeft bovendien aan dat hij verrast is door de aankondiging van een stakingsdag. Hetzelfde geldt voor Wim Marinissen, directeur van basisschool De Morgenster in Sleeuwijk. Hij wijst erop dat vakbond CNV de staking niet steunt. "En zolang je nog in gesprek bent, moet je er misschien niet al teveel druk op zetten. Tegelijkertijd moet je als het economisch goed gaat proberen jouw stuk van de taart te claimen."" 

Zorgen
Aan de andere kant zijn er nog steeds zorgen binnen het onderwijs, beschrijft Gijsbert van der Beek, rector van het Altena College in Sleeuwijk. "Ik heb de afgelopen jaren de eindjes aan elkaar moeten knopen om financieel alles rond te krijgen, zonder daarbij draconische maatregelen te hebben hoeven nemen", zegt hij.

Over de salarissen van leerkrachten: "De beloningen in het voortgezet onderwijs zijn best oké, maar in het basisonderwijs zijn die verder onder de maat. Zeker als je ziet welke taken leerkrachten erbij hebben gekregen."

Roel Hoogendoorn, directeur van Stichting Openbaar Onderwijs Land van Altena (SOOLvA) moet ook de animo om 15 maart te gaan staken nog inventariseren. "Maar mensen zijn nog steeds strijdbaar", merkt hij op. Het is voor derde keer in relatief korte tijd dat onderwijspersoneel opgeroepen wordt te gaan staken. De vraag is of er maatschappelijk nog wel draagvlak is voor een nieuwe actie. "Het is een dun draadje waarop je balanceert", zegt Hoogendoorn. "Nu vangen ouders de klappen, maar dit is niet de groep die bepaalt of er extra geld naar het onderwijs gaat."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK