Afbeelding
Foto: 123RF.com

CDA ageert tegen extra gaswinning in Brakel

Algemeen 319 keer gelezen

REGIO • Gaswinningsbedrijf Vermilion Energy is van plan de gaswinning onder het dorp Brakel flink uit te breiden. CDA Brabant wil dat de provincies Noord-Brabant en Gelderland, het waterschap en de betrokken gemeenten alles doen om dit 'onzalige plan' van tafel te krijgen. 

"Brakel ligt weliswaar in de provincie Gelderland, maar de betreffende gasvelden strekken zich uit tot onder Brabants grondgebied (gemeente Altena)", zegt Roland van Vugt, die uit Altena komt en voor het CDA in de Provinciale Staten van Noord-Brabant zit.

Duizend kuub
In de periode 2010-2018 was de totale gasproductie uit de velden 'Brakel' en 'Brakel-Zuid' 148 miljoen kuub gas. Volgens Van Vugt wil Vermilion Energy tot 2031 de productie op deze plek uitbreiden naar circa 1000 miljoen kuub. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat moet hiervoor nog toestemming geven, naar verwachting begint het vergunningstraject aankomende zomer.

Fracken
Al eerder sprak CDA Brabant zich uit tegen uitbreiding van de gaswinning in en onder de Brabantse bodem én tegen de wijzen waarop Vermilion Energy dit wil doen, onder andere via het risicovolle 'fracken', oftewel hydraulisch kraken. De partij is bezorgd over de mogelijke negatieve effecten van gaswinning op mens, natuur, vastgoed en infrastructuur.

Minder, niet meer
Van Vugt trekt samen op met kandidaat-Statenlid Renze Bergsma, ook uit Altena. Zij zeggen: "Het lijkt erop dat Brabant opnieuw dreigt te worden gebruikt als wingewest voor de Randstad. Vorig jaar Aalburg en Waalwijk, nu Brakel en Altena. Wat het CDA Brabant betreft geeft het ministerie een verkeerd signaal af door gaswinning in Groningen te willen afbouwen, maar toe te staan dat deze in Brabant omhoog gaat. Wij willen minder gaswinning, niet meer."

Het CDA heeft het Brabantse provinciebestuur gevraagd of ze weten dat Vermilion Energy de gasproductie in Brakel wil opvoeren, of ze daar acties tegen ondernomen hebben of dat van plan zijn en of ze daarmee willen samenwerken met de provincie Gelderland, de gemeente Zaltbommel en Waterschap Rivierenland.

Ook vraagt het CDA naar onderzoeksresultaten, het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen en de milieueffecten van fracken. De partij wil dat Provinciale Staten proactief geïnformeerd worden over iedere ontwikkeling. Het provinciebestuur heeft vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Afbeelding ter illustratie.
Veerdienst Biesbosch enkele weken uit de vaart na aanvaring met binnenvaartschip Nieuws 17 apr, 10:53
• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden