Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: Jan Noorlandt
FOTO'S

Historisch: Eerste gemeenteraad van Altena geïnstalleerd

  •   958 keer gelezen

ALMKERK • De eerste raadsleden van Altena kunnen sinds woensdagavond officieel aan de slag voor de nieuwe gemeente.

In het gemeentehuis in Almkerk legden 30 volksvertegenwoordigers van CDA, AltenaLokaal, SGP, ChristenUnie, Progressief Altena, VVD en Burgerstem Altena de eed of de belofte af.

Alleen Christian Alderliesten van Progressief Altena was woensdag afwezig; hij wordt tijdens de eerstvolgende raadsvergadering op dinsdag 8 januari geïnstalleerd. 

De achterban van de nieuwe raadsleden was in groten getale naar Almkerk gekomen. Verkeersregelaars werden ingezet om auto's naar een parkeerplek - voor de meesten wat verderop in het dorp - te leiden en in de raadszaal was amper ruimte om alle toeschouwers een plekje te geven. Via grote schermen in de hal van het voormalige pand van de Rabobank kon de bijzondere raadsvergadering echter ook gevolgd worden.

Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel wenste de raadsleden en ook de burgerraadsleden succes in hun nieuwe rol en gaf ze advies mee over hoe ze het beste hun tijd zouden kunnen besteden. 

Ambtsketen van Almkerk
Tijdens de vergadering droeg Fränzel de ambtsketen van de voormalige gemeente Almkerk, aangezien er nog geen keten voor de gemeente Altena is. Fons Naterop en Yves de Boer, sinds 1 januari geen burgemeesters meer van respectievelijk Aalburg en Werkendam, legden woensdag hun ambtsketens af. Mogelijk worden delen hiervan gebruikt in de nieuwe keten, maar dat wordt op z'n vroegst tegen de zomer van dit jaar duidelijk, als ook het gemeentewapen van Altena bekend wordt. 

De nieuwe raadsleden kozen SGP'er Theo Meijboom als waarnemend voorzitter van de gemeenteraad; Hennie Schermers van de ChristenUnie is tweede waarnemend voorzitter.

Verder was er woensdagavond ruimte voor het uitdelen van cadeaus, o.a. van de scheidende griffiers. Ery Kooi overhandigde Fränzel, ook namens zijn collega's, een klok met daarop de drie logo's van de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }