Afbeelding
Foto: Marjo van Andel

Taalcafé Altena: 'We steken er allemaal wat van op'

Algemeen 824 keer gelezen

WOUDRICHEM • Nederlands leren. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou: knap ingewikkeld, zo blijkt tijdens Taalcafé Altena.

"Re-pu-bliek", leest Fedaa Abdulmoula voorzichtig. "Heel goed Fedaa", zegt vrijwilligster Tineke Feil enthousiast. "Weten jullie wat het betekent?" Faten en Bashar Diyani en Kobob Haile die deze ochtend ook aanwezig zijn bij het Taalcafé kijken elkaar een beetje glazig aan. Want: een woord kunnen lezen en goed uit kunnen spreken, is toch weer even wat anders dan het helemaal goed begrijpen.

Samen met Marianne van Rijswijk en Rebecca Abbink-de Joode probeert Tineke het zo goed mogelijk aan de groep uit te leggen. En als dat niet helemaal lukt is er altijd nog Google Translate. Wanneer het woord in het Arabisch en Tigrinya op het digibord verschijnt, wordt het de groep helemaal duidelijk waar 'republiek' nu precies voor staat.

Iedere vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur wordt er op De Werf in Woudrichem Taalcafé Altena gehouden. Irene Gerards van VluchtelingenWerk zag het café beroepshalve op andere locaties al draaien. "Ik ben er op vrijwillige basis in dit gebied mee aan de slag gegaan. Als eerste heb ik de bibliotheek benaderd, want het leek me fijn om dit samen met hen te kunnen doen."

BibliotheekCultuurpuntAltena deelt het enthousiasme van Irene en samen trekken zij op om het Taalcafé van de grond te krijgen. "De bijeenkomsten zijn bedoeld voor alle inwoners van Altena. Wat we vooral belangrijk vinden is dat we mensen kunnen ondersteunen hun Nederlandse taalniveau te verbeteren. Dat geldt voor mensen die hier als vluchteling gekomen zijn, maar ook voor Nederlanders die moeite hebben met de taal. Daarbij is het sociale gedeelte, het samenzijn, heel belangrijk. Gewoon even gezellig met elkaar kletsen."

Pilotproject
Inmiddels draait het Taalcafé Altena al een paar maanden, als pilotproject. "De tijd is nu rijp dat iedereen mee kan gaan doen. Het is echt leuk om met elkaar met taal bezig te zijn. Mensen helpen elkaar op weg. Deelnemers kunnen zelf aandragen waar zij het over willen hebben: oefenen voor het rijbewijs, sollicitatiebrief schrijven, recepten delen, culturele gewoonten, een item uit het nieuws of eigen actualiteit. De samenwerking met de bibliotheek is echt van toegevoegde waarde. We kunnen meteen op zoek naar bijbehorende boeken of informatie. Daarnaast beschikken we over veel materiaal. Iedere ochtend staat op zichzelf en is niet bedoeld als les. Het gaat er meer om dat er met elkaar gesproken wordt. Met taal bezig zijn op een gezellige manier."

De groep bestaat inmiddels uit ongeveer tien personen. "Op het moment zijn dat vooral mensen met een vluchtelingenachtergrond. We willen heel graag ook Nederlanders betrekken die moeite hebben met de taal, maar die groep is moeilijker te bereiken. We hopen daar in de toekomst gemeente Altena en werkgevers bij te gaan betrekken."

Inmiddels zijn er drie vrijwilligers betrokken bij Taalcafé Altena. "Zij vinden het een verrijking. Ze leren andere culturen kennen, maar ontdekken ook nog dingen aan hun moedertaal waar ze voorheen niet van op de hoogte waren." Marianne beaamt dat. "We lachen hier veel, maar we steken er allemaal wat van op. Want we komen allemaal vanuit verschillende achtergronden." Tineke vult aan: "In het dagelijks taalgebruik komt er veel op de mensen af. We proberen hier zo veel mogelijk over te dragen, ook van de Nederlandse cultuur."

Weinig contact
Fedaa, Faten, Bashar en Kobob vinden het vooral jammer dat zij in het dagelijks leven weinig contact hebben met Nederlanders. Faten vindt het belangrijk dat zij de taal goed onder de knie krijgt en is daarom blij met het Taalcafé. "Ik vind het fijn dat we oefenen met bijvoorbeeld de telefoon. Ik leer afspraken maken bij de gemeente, bij de dokter en bij de tandarts. En verder: het rondje praten is fijn. We hebben mooie juffen die ons goed behandelen."

Haar man Bashar vult aan: "Nederlands is niet moeilijk voor de jonge mensen, maar voor oudere mensen zoals Faten en mijzelf, wel. Misschien was het makkelijker onder andere omstandigheden. Mijn hoofd is nu vol zorgen over mijn huis en familie in Syrië."

Taalcafé Altena staat open voor iedereen die binnen wil lopen. Ook vrijwilligers zijn welkom. Meer informatie: igerards@vluchtelingenwerk.nl of digitaalhuis@bibliotheekaltena.nl.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden