Op 'het Willem' wordt druk gebouwd.
Op 'het Willem' wordt druk gebouwd.

Willem van Oranje College vaart van Altena naar Altena

Algemeen 509 keer gelezen

WIJK EN AALBURG • Leerlingen van het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg werken momenteel hard aan hun eigen roeiboot, waarmee ze begin juni van het Duitse Altena naar Fort Altena varen. Een tocht van zo'n 300 kilometer.

Het plan begon allemaal met de Altena Regatta, het icoonproject voor de nieuwe gemeente Altena, waarbij ieder dorp de gelegenheid krijgt om een eigen sloep te bouwen om daarmee aan een onderlinge wedstrijd mee te doen. Het Willem van Oranje College rook meteen zijn kans om meer leerlingen enthousiast te krijgen voor een bouwtechnische opleiding, vertelt teamleider en docent Bouwtechniek Theo van Tilborg.

Vergrijzing
"Nu is Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) weer de grootste afdeling binnen onze school, maar tijdens de crisis was dat wel anders", vertelt hij. "Het is belangrijk om die leerlingenstroom op peil te houden, want de bouwsector kampt met een groot gat in de leeftijdsopbouw. De vergrijzing gaat hard. Veel werknemers in de bouw gaan snel met pensioen en daarvoor moeten de opvolgers wel klaar staan."

Bouwbedrijven uit de regio waren meteen enthousiast over het idee en hebben ervoor gekozen 'het Willem' te ondersteunen. Een bouwpakket voor een sloep kost 5000 euro, waarvan de helft voor rekening van de gemeente komt. De andere helft wordt in dit geval gesponsord. "De bouw van zo'n sloep is behoorlijk intensief", vertelt Van Tilborg.

Met steun van de 78-jarige Aart van Beem uit Uppel werken nu zes leerlingen aan de boot. Anderen werken weer aan de decoratie van de kop. Eind mei vertrekt een ploeg van twaalf roeiers met het vaartuig naar Slot Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, om de sloep daar te laten dopen. Dan reizen ze door naar het Duitse Altena, van waar ze tocht terug zullen maken naar Fort Altena. Vanwege het ondiepe water zullen de leerlingen het eerste deel met kano's afleggen naar Mülheim. Daar wacht het schip de Vita Nova om ze de rest van de reis verder te ondersteunen.

Training
Het is de bedoeling dat het gezelschap op 7 juni bij Fort Altena arriveert. Het zal een zware tocht worden, weet ook Van Tilborg. "Daarom gaan de leerlingen de komende maanden in training." De tocht van Altena naar Altena wordt bovendien gevaren voor het goede doel: Edukans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 21 uur geleden
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws gisteren
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden