Afbeelding

Sam uit Uppel reist naar Kaapstad voor stage wereldburgerschap

Algemeen 413 keer gelezen

UPPEL • Als het aan Sam van Vugt ligt, treedt hij zo snel mogelijk in de voetsporen van Emmanuel Lubezki of Hoyte van Hoytema, beiden director of photography. Het beroep dat de 18-jarige Sam ook voor ogen heeft. "Zoals zij in hun films dingen 'echt laten lijken, door belichting, kadering. Dat is de kunst: iets op zo'n manier vertellen dat het goed is voor het verhaal. En ook zo dat het voor de kijker klopt."

Het is een grote passie voor Sam uit Uppel: fotografie en filmen. "Al van jongs af aan ben ik bezig met techniek en geluid. Op de middelbare school was ik druk met het maken van filmpjes. En foto's. Nu volg ik de opleiding Audiovisuele vormgeving en Animatie aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Mijn interesse ligt vooral bij film. Ik zou hierna dan ook heel graag doorgaan naar de Filmacademie in Amsterdam, alleen daar worden maar zeven studenten per jaar toegelaten. Dan moet je dus heel wat in je mars hebben. Inmiddels zit ik op het lyceum in het derde jaar en mag ik vanaf februari stage gaan lopen. Ik hoop op een plaatsje bij een lichtbedrijf in Amsterdam. Dan begin ik onderaan de ladder, maar dat lijkt me alleen maar tof. En leerzaam. Bovendien hoop ik zo op diverse sets te mogen kijken, dat geeft een idee hoe het er aan toe gaat."

Sam heeft inmiddels een korte film op zijn naam staan: 'Geweten'. De film ging eind november in première in de kroeg waar de opnames plaats vonden. De reacties waren positief. "Het was een beetje een feestje", blikt Sam tevreden terug. "In mijn opleiding koos ik voor het onderdeel film/ video. We kregen de opdracht om een korte film te maken, gebaseerd op een schilderij. Ik koos voor een schilderij van Rembrandt, die voor mij sowieso een inspiratiebron is."

Alle aspecten
Sam nam alle aspecten van het film maken voor eigen rekening: van produceren tot regisseren en monteren. Maar ook het scenario bedacht hij zelf. "Dat was best heftig. Ik moest een verhaal bij het schilderij bedenken, maar ook nadenken hoe ik dat wilde vertellen. Daarnaast heb ik alles uitgewerkt, acteurs benaderd, locaties geregeld. En verder moest ik de regie combineren met het camerawerk, de acteurs aansturen en ook zorgen dat de belichting in orde was. Uiteindelijk heb ik ook het geluid zelf afgemixt. Ik ben er een half jaar mee bezig geweest. Er komt best veel bij kijken namelijk. En eigenlijk maak je de film ook drie keer: tijdens het schrijven, tijdens het draaien en tijdens het monteren. En steeds wordt het dan toch een beetje anders. Uiteindelijk kom je door zo'n proces er wel achter wat je nou het leukste vindt om te doen. Het schrijven van een scenario vond ik bijvoorbeeld erg lastig. Maar het camerawerk en de belichting vond ik het allerleukste. Daar wil ik later dan ook heel graag mijn werk van maken. Als director of photography of cinematograaf. Dan werk ik het script van een ander uit, maar naar mijn eigen visie. Natuurlijk luister je daarin wel naar wat de regisseur wil, maar ik hoop dan mijn eigen stijl te kunnen ontwikkelen."

2019 brengt Sam nog een nieuwe uitdaging: hij zal in april namelijk met veertien leerlingen van het Grafisch Lyceum Utrecht naar Kaapstad reizen.

"Die reis kun je eigenlijk wel zien als een soort stage in wereldburgerschap. Ik ga op reis met de stichting Global Exploration, die onder andere helpt de leef- en leeromgeving van kinderen te verbeteren. Deze stichting staat voor de visie dat alle mensen wereldburgers zijn. Ik zal daar mijn handen uit de mouwen steken, maar het is nadrukkelijk geen ontwikkelingshulp. We gaan er niet de beter wetende westerling uithangen. Het idee is juist om het stereotype beeld van de arme kindjes in Afrika weg te nemen. Het wordt een reis gebaseerd op gelijkwaardigheid." Samen met de studenten daar gaat Sam aan de slag om kennis uit te wisselen op het gebied van Animatie en Audiovisuele vormgeving. "Ik ben heel benieuwd wat de verschillen zijn tussen Nederland en Zuid-Afrika. Qua manier van leven, maar ook op mijn vakgebied. Ik ben erg benieuwd om te zien hoe zij, met andere middelen dan die wij hebben, hetzelfde weten te bereiken. En het zou helemaal top zijn om iets achter te laten waar mensen echt iets aan hebben."

Inzamelen
Voordat Sam op 24 april kan vertrekken, moet hij nog wel geld inzamelen. "Om deze reis te kunnen maken, moet ik een bedrag van 1800 euro bij elkaar zien te schrapen. Het geld wordt besteed aan de reis, het verblijf, de leermiddelen, trainingen en de mooie doelen van de stichting. Ik ben pas net begonnen met crowdfunding, donaties via onderstaande site zijn dan ook van harte welkom. Daarnaast ga ik klusjes doen en bedrijven vragen me te sponsoren zodat ik in maart het benodigde bedrag binnen heb." Sam heeft veel zin in zijn bijzondere reis naar Zuid-Afrika, hoewel hij het ook spannend vindt. "Ik reis voor het eerst buiten Europa en ga naar een land waar het verschil tussen arm en rijk erg zichtbaar is. Ik vind het fijn dat ik me in een andere cultuur mag onderdompelen."

http://www.samvanvugt.com/kaapstad

Marjo van Andel-van 't Hoff\

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Meerdere 'Wikkers' wisten prijzen te winnen.
Turnsters van W.I.K. in Wijk en Aalburg worden regiokampioen én seizoenskampioen Sport 16 apr, 15:57
• Archieffoto van Virtus.
Virtus wint in Nieuw-Lekkerland en kan zaterdag kampioen van de tweede divisie worden Sport 16 apr, 14:57
• Mika Schalken uit Dussen op het circuit in Assen.
Mika Schalken uit Dussen eindigt als vijfde op het circuit in Assen Sport 16 apr, 14:35

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden