Afbeelding
Foto: Jan Noorlandt

Protestfietstocht tegen gaswinning in Altena

Algemeen 352 keer gelezen

RIJSWIJK • Vier fietsers kwamen maandag met een tocht van 260 kilometer in actie tegen het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes.

Vlak voor het laatste lijsttrekkersdebat voorafgaande aan de gemeenteraadsverkiezingen komen Dino Tolhoek, Ger Klop, Lenard Huijzer en Philip den Haan maandagavond in Rijswijk aan. Laatstgenoemde wordt als lijsttrekker van AltenaLokaal op het podium verwacht, voor de drie anderen is het tijd om uit te rusten na hun fietstocht vanuit het Groningse Loppersum eerder die ochtend. Het viertal fietste in totaal 260 kilometer om aandacht te vragen voor de gevolgen van het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes.

Die heeft ingestemd met het winningsplan Waalwijk-Noord. Dat houdt in dat in onder andere de gemeenten Aalburg en Heusden tot 2026 gas gewonnen mag gaan worden door Vermilion Energy, tot groot ongenoegen van politiek Altena.

Niet leuk
"De aanleiding voor deze fietstocht is natuurlijk niet leuk", zegt Den Haan. "Het is niet geweldig wat hier allemaal gebeurt. En de gemeente zit straks met de ellende." Politieke partijen vrezen voor Groningse taferelen als Vermilion verder mag met de gaswinning in Waalwijk. Sinds 1991 wordt daar gas gewonnen uit het gasveld Waalwijk-Noord. Het nieuwe plan is een actualisering op het bestaande gaswinningsplan.

"Maar veel inwoners lezen zo'n besluit van de minister niet eens", weet Den Haan. "Het gaat er mij om dat we de mensen meenemen in wat er staat te gebeuren, zonder dat er maatschappelijke onrust ontstaat."

Slot
Vandaar ook dat de Werkendammer maandag op de fiets stapte naar Rijswijk. Hij haakte aan bij het plan van Tolhoek om in actie te komen. Aan het einde van de rit bij de debatavond in Het Brabantse Land in Rijswijk kreeg de Aalburgse burgemeester Fons Naterop een hangslot overhandigd. "Als slot op de gemeente Altena, om ervoor te zorgen dat hier geen gas gewonnen gaat worden", legt Den Haan uit.

Hij verwoordt daarmee de wens van vrijwel alle politieke partijen in Altena. Inmiddels wordt er gelobbyd voor een rechtsgang naar de Raad van State om het besluit van Wiebes aan te vechten. "Daar haken wij als AltenaLokaal graag bij aan. We moeten hierin gezamenlijk optrekken. Het maakt mij niet uit wie de kar trekt. Na de verkiezingen moeten we dit verder uitbouwen."

Die verkiezingen spelen op de achtergrond ook mee voor Den Haan en zijn partij, zegt hij. "Daar schaam ik me niet voor. Maar tegelijkertijd is besluit van Wiebes pas twee weken geleden gekomen, dus eerder konden we niet in actie komen. Een mooiere voorzet voor open doel kon ik niet krijgen."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Archieffoto van Marianne Vos.
Marianne Vos boekt met winst in Dwars door Vlaanderen 250ste profzege op de weg Sport 27 mrt, 20:45
• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 27 mrt, 17:54
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 27 mrt, 17:18

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden