Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Sanne Muijs (VVD) heeft goede hoop op raadszetel

  •   513 keer gelezen
Foto: Jan Noorlandt

DUSSEN • Sanne Muijs, nummer vijf op de lijst van VVD Altena, zit stiekem al te rekenen. "ik denk dat ik een grote kans maak op een raadszetel."

Sanne Muijs wilde graag wethouder in de gemeente Woudrichem worden. Haar ouderlijk huis staat in Almkerk, een dorp waar de laatste jaren veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. "Mijn ouders wonen in de Kerkstraat, één van de oudste straatbeelden van Almkerk", vertelt ze.

"Een deel van die oude panden is overgenomen door de kringloop. Natuurlijk is de kringloop een mooi initiatief, maar voor het straatbeeld was het in mijn ogen beter geweest als die panden woonhuizen waren gebleven. Uit interesse en deels uit eigen belang ben ik me toen hierin gaan verdiepen. Ik heb bestemmingsplannen doorgelezen en ben er steeds meer over na gaan denken. Waarom kan dit en waarom gebeurt dit op deze manier? En wat kan ik er zelf aan doen?"

Icoonprojecten
Na de afronding van haar studie Sociale Planologie kwamen haar politieke ambities vanwege een drukke baan op een lager pitje te staan, totdat Muijs betrokken raakte bij de icoonprojecten voor Altena en tegenover Dite van Vianen, voormalig trouwambtenaar in Werkendam én VVD'er, liet vallen dat ze graag de stap richting het raadslidmaatschap zou willen zetten. Toen ging het allemaal heel snel, vertelt de Dussense lachend. "In januari ben ik lid geworden van de VVD en voor ik het wist stond ik op plaats 8 op de kieslijst. Het overrompelde mij allemaal wel een beetje." Uiteindelijk belandde Muijs dus op de vijfde plaats.

Ze heeft wel heel bewust voor de liberalen gekozen, legt ze uit. "Ik moest wel even nadenken over of ik me wel thuis zou voelen bij de VVD, maar dat is zeker het geval. Landelijk is de VVD een bekende en vertrouwde naam en de partij heeft Nederland toch door een hoop zaken heen getrokken. Natuurlijk is er ook negatieve publiciteit, maar als grootste partij sta je nu eenmaal altijd in de kijker."

Veiligheid
En, niet geheel onbelangrijk, de VVD-standpunten spreken haar erg aan. "Kijk bijvoorbeeld naar veiligheid. Die moet op orde zijn, punt. We wonen in een regio waar veel onoverzichtelijke wegen zijn en waar kinderen veel van die wegen gebruik maken. Daar moet aandacht voor zijn."

In het verlengde van veiligheid wijst Muijs op de drugsproblematiek in de streek. "Op dat terrein hebben de jonkies in onze partij, zoals Jacco de Waal en Koen de Keijzer (beiden 17 jaar oud, red.) mij echt de ogen geopend. Ik weet dat drugsgebruik overlast geeft, maar dat het zo veel voorkomt en ook bij erg jong publiek? Ik associeerde dat eerder niet met een landelijk gebied als Altena."

Vanuit haar studie vindt Muijs woningbouw en ruimtelijke ordening belangrijk. Per kern moet gekeken worden naar aan welk type woning behoefte is. "Dus dat moet je niet Altena-breed gaan bepalen. Voor het ene dorp zijn ouderenwoningen belangrijk, voor het andere dorp starterswoningen. Ook belangrijk is dat er meer huizen komen voor eenpersoonshuishoudens."

Verbondenheid
Tijdens haar afstudeeronderzoek probeerde ze een goed antwoord te geven op de vraag of de verbondenheid met een dorp of stad van invloed is op je woningbehoefte. Het antwoord daarop is ja. "De Almkerkse jeugd is ontzettend aan het dorp verbonden. Die wil niet in Nieuwendijk of Woudrichem gaan wonen. Daar moet je als politiek op inspelen."

Met haar 29 jaar behoort Sanne Muijs tot de jongste kandidaten van VVD Altena. Waarom kiezen zij en jongens die zelf nog niet eens mogen stemmen voor deze partij? "De VVD heeft aangetoond dat jongeren serieus genomen worden binnen een politieke partij. En je moet jongens als Jacco en Koen en ook Rik (Van der Pluijm, red.) niet onderschatten. Ze denken goed mee en als ik ze een pitch hoor geven merk ik niet dat ze nog niet zo oud zijn."

Zelf gaat ze een spannende week in. "Met alle debatten en campagne voeren is het nog even druk en tegelijkertijd heel spannend. In de aanloop naar woensdag 21 november word ik steeds nerveuzer. Ik denk dat ik wel een grote kans maak om in de raad te komen ja. En zo niet, dan blijf ik actief voor de VVD. Als je afhaakt, heb je immers niks in te brengen."

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK