Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena

Politieke avond Andel brengt weinig reuring

  •   356 keer gelezen

ANDEL • Hoe houd je kleine kernen in leven en hoe versterk je de economie in Altena? Onderwerpen die centraal stonden tijdens een politieke avond donderdag in Andel, georganiseerd door ondernemersvereniging De Linden.

De belangstelling bleef beperkt tot mensen die, gezien de situering rondom de diverse tafeltjes, schijnbaar al weten op welke partij ze gaan stemmen. Nieuwkomers, of beter gezegd zwevende kiezers, waren er niet veel.

De partijen, Burgerstem Altena ontbrak, hadden weinig moeite om vragen uit de zaal te beantwoorden. De reacties waren meestal een kopie van wat in de partijprogramma's staat beschreven. Geen opzienbarende nieuwe standpunten dus. Gedebatteerd werd er niet. Die insteek had de bijeenkomst trouwens ook niet. Qua leefbaarheid was de politiek eensgezind. "Er mag geen sprake zijn van inboeten van leefbaarheid. Er moeten woningen gebouwd worden en niet alleen dure."

Supermarkt
Natuurlijk kreeg Andel wat meer aandacht. Het CDA wil kijken naar een supermarktvoorziening. "En een dagbesteding bij De Notenhoff", stelde lijsttrekker Roland van Vugt. Het woord veiligheid is ook op Andel van toepassing. De vele busbewegingen van en naar het Prinsentuin College zijn al jaren een heikel punt. Met de eventuele komst van een transferium worden meer onveilige situaties op de Hoge Maasdijk verwacht. De politiek ziet echter kansen. "En we zullen daar zorgvuldig mee omgaan", aldus Pim Bouman (VVD). "Maar het transferium wordt ook een prachtplek voor hangjongeren", luidde een verontruste reactie uit de zaal.

De Andelse dorpsraad bij monde van voorzitter Frans Sterrenburg vroeg ook aandacht voor de situatie op de Middenweg. Vrachtverkeer zonder bestemming moet er worden geweerd en bij de dorpsraad wordt ook geopteerd voor een vrij liggend fietspad vanaf het zwembad. Dat mensen met oplossingen komen wordt door de politici toegejuicht. Een bezoeker pleitte voor urgentieavonden met voorlichting per kern voor de drugsproblematiek. Dat idee omarmden alle partijen. Op het economische vlak kreeg de agrarische sector bijzondere aandacht. Hoe gaan we om met stoppende bedrijven? De kern van het antwoord was dat hen de helpende hand moet worden toegestoken. "Indien enigszins mogelijk moet alles bespreekbaar zijn, maar het moet wel passend zijn in een buitengebied."

Arbeidsmigranten
Ook de huisvesting van arbeidsmigranten passeerde de revue. "Het liefst op het bedrijf zelf', was de reactie van het CDA en ook ChristenUnie, waarop opgemerkt werd dat het 'ook mensen zijn'. Over de zondagopenstelling van winkels waren de partijen duidelijk. CU, SGP en CDA zijn geen voorstander. VVD, AltenaLokaal en Progressief Altena vinden dat elke ondernemer het zelf mag bepalen. Alleen het standpunt van Jezus Leeft was bijzonder: "Wij willen anderen niet een bepaalde wil opleggen."

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK