Otto van Breugel bij de interlinerhalte en 'zijn' rotonde in Nieuwendijk.
Otto van Breugel bij de interlinerhalte en 'zijn' rotonde in Nieuwendijk.

Otto van Breugel (CDA): 'Alle partijen genieten mijn respect'

Algemeen 779 keer gelezen

NIEUWENDIJK • Voor Otto van Breugel is het CDA een uit de hand gelopen hobby, maar wel eentje die goed bij hem past.

Wie de naam Otto van Breugel hoort, denkt meteen aan de rotonde bij de entree van Nieuwendijk. Vijf jaar lang beet het CDA-raadslid zich in het project vast, iets wat hem de bijnaam 'rotondekoning' opleverde.

Van Breugel is nog altijd trots op het resultaat, net als op de interlinerhalte in zijn woonplaats, waar in de bijbehorende fietsenstalling 150 fietsen kunnen staan. Hij rijdt er iedere dag langs op weg naar zijn werk in Rotterdam. "Mooi hè. Niet alleen de Nieuwendijkse jeugd, maar ook bijvoorbeeld Almkerkse scholieren hebben hier profijt van." Camera's op de Tol, nog zo'n dossier waar o.a. het CDA zich voor inzette. "Sinds die camera's er hangen, hoor ik nooit meer wat over diefstal of vernielingen", klinkt het tevreden.

Belletje
Dit soort concrete zaken is aan Van Breugel wel besteed. 'Ik zet mij in voor alle inwoners die een beroep op mij doen', staat er op zijn Facebook-pagina. "Inwoners zijn mijn drijfveer", zegt hij daarover. "Mensen weten vaak niet hoe ze een probleem met de gemeente moeten aanpakken. Voor mij is het geen probleem om dan even een belletje naar de wethouder of een ambtenaar te plegen."

Binnen het CDA wordt de Nieuwendijker ook wel het 'stemmenkanon' genoemd; vier jaar geleden was hij bij de gemeenteraadsverkiezingen goed voor 700 voorkeursstemmen. "Ik heb een ambassadeursrol. Mensen kunnen me overal voor bellen. Of ze nou op het CDA, op GroenLinks of op de VVD stemmen, dat maakt mij niets uit. Als je het zo bekijkt, had ik net zo goed voor een andere partij actief kunnen worden, ja. Het CDA is een uit de hand gelopen hobby, maar wel eentje die goed bij me past."

Datzelfde CDA kreeg er vorige week in een interview met Het Kontakt flink van langs. Christian Alderliesten, nummer twee van Progressief Altena, ergert zich aan de handelwijze van de christen-democraten in Werkendam en hoopt dat na 21 november de hegemonie van de traditionele bestuurspartijen in Altena doorbroken wordt. Van Breugel wil er niet teveel op in gaan. "Alle partijen genieten mijn respect, dus ook Progressief Altena. Op een later moment heb je elkaar weer nodig."

Herhaling
Waarom zijn partij laatst CDA-wethouder Matthijs van Oosten opnieuw vroeg naar de uitstoot van fijnstof vanaf de A27 - nog zo'n kritiekpunt van Alderliesten - kan Van Breugel wel verklaren. "Herhaling is kracht. De rotonde heb ik wel honderd keer onder de aandacht gebracht in de gemeenteraad, dus het werkt. Als de gelegenheid zich voordoet zal ik de uitstoot van fijnstof zo weer aankaarten. Bovendien ben ik benaderd door twee inwoners uit Nieuwendijk met longklachten. Of ik die uitstoot van het verkeer op de A27 nog een keer wilde benadrukken. Dat vertrouwen krijg je uiteindelijk terug."

Op 21 november staat Van Breugel op plek 7 op de kieslijst. Net als veel andere partijen, gaat het CDA de boer op met het behoud van de eigenheid van de 21 kernen van Altena en zet de partij in op behoud van belangrijke voorzieningen in de dorpen.

Consultatiebureau Hank
"Wij proberen de kansen die inwoners zien en de zorgen die bij hen leven op te pakken, maar het lukt niet altijd, zeg ik eerlijk. Neem bijvoorbeeld de voorgenomen sluiting van het consultatiebureau in Hank. Ik snap dat ouders het jammer vinden dat dit in Hank stopt. Aan de andere kant, ook in andere dorpen moeten ouders buiten hun eigen dorp naar het consultatiebureau."

Van Breugel geeft aan dat hij goed samenwerkt met CDA-wethouder Van Oosten, die sinds 2016 wethouder is. "Ik hoop dat Matthijs wethouder kan blijven in de nieuwe gemeente. Dat hangt natuurlijk vooral af van de verkiezingsuitslag."

Verder kent de lijst van CDA Altena betrekkelijk weinig nieuwe gezichten. Het zijn vooral de huidige Aalburgse, Werkendam en Woudrichemse fracties, die samen gesmeed zijn tot één geheel, met Roland van Vugt als lijsttrekker. Van Breugel: "Onze partij kent inderdaad weinig verloop, maar heeft door de herindeling wel nieuw elan gekregen. We werken goed samen en daar krijg ik energie van."

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Workshop veilig online bankieren bij Van der Straaten Verzekeringen: 'Bescherm jouw geld en jezelf' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Grote brand legt woonhuis in Dussen in as: bewoners en hond ongedeerd 112 18 apr, 08:41
Afbeelding
Grote controle bedrijfspanden in Altena: illegale bewoning en illegaal vuurwerk aangetroffen 112 17 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden