Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: gemeente Woudrichem

Bewoners Koepoortstraat boos op gemeente: 'We worden niet gehoord'

  •   705 keer gelezen

WOUDRICHEM • De bewoners van de Koepoortstraat in Woudrichem voelen zich niet serieus genomen door de gemeente. De planning van de werkzaamheden in hun straat is onduidelijk en tussendoor zitten ze onverwacht zonder stroom, gas of internet.

Bewoonster Maaike van der Mee somt de ongemakken van de werkzaamheden in de Koepoortstraat moeiteloos op: onaangekondigd afgesloten worden van gas en elektriciteit, internetkabels die kapot worden gereden, schade aan gevels en stucwerk door de machines die de hele dag door de Koepoortstraat rijden.

Frustratie
Samen met de slechte communicatie van de projectleider en de gemeente zorgen deze punten tot grote frustratie bij haar en bij de andere bewoners van de Koepoortstraat, vertelt Van der Mee.

"In juli zijn we allemaal braaf naar een informatieavond geweest en daar kregen we te horen dat we de exacte planning nog via e-mail zouden krijgen, alleen die e-mail is nooit gekomen." Telefoontjes naar de projectleider leverden niks op. "Die liet duidelijk merken niet van kritiek gediend te zijn."

Ook over de vervuilde grond die in haar voortuin werd aangetroffen en gesaneerd moest worden, weet ze nagenoeg niks. "Er is anderhalve meter klei afgegraven en daarvoor is wit zand terug gestort. Ik maak me zorgen over mogelijke verschuiving van mijn huis." Haar onvrede uiten op het gemeentehuis leverde tot nu toe niets op. "We worden niet gehoord, niemand geeft thuis. We worden niet serieus genomen."

Brief naar het college
Eerder deze week schreef Van der Mee daarom samen met vijf andere Koepoortstraatbewoners een brandbrief aan het college van B&W. Daarin een chronologisch overzicht van wat er gebeurd is en tegelijkertijd de oproep tot een gesprek. "Wij willen met u in gesprek om antwoorden op onze vragen te krijgen. Tevens willen we een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van het afgraven van de grond." En: "Wat gaat de gemeente doen aan de schade tot nu toe en eventuele toekomstige schade?"

Van werklui en van aannemers heeft Van der Mee gehoord dat de werkzaamheden in de Koepoortstraat wel tot juni volgend jaar kunnen duren, maar dat is zeker niet aan de orde, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Woudrichem. "Het werk wordt in fases gedaan en is begin december klaar." 

Verre van optimaal
Ze geeft toe dat de communicatie over dit project 'verre van optimaal' is verlopen. Volgende week krijgen alle bewoners van de Koepoortstraat een brief met daarin tekst en uitleg, aldus de woordvoerder. 

In de Koepoortstraat worden de rijbaan en het trottoir afgekoppeld. Dat betekent dat het regenwater niet meer via het riool naar de waterzuivering wordt gevoerd, maar direct naar het oppervlaktewater. Het is een belangrijke maatregel tegen wateroverlast, zo staat op de website van de gemeente te lezen.

Voor Brabant Water en Enexis was het werk een goede gelegenheid om ook de leidingen van water en gas te vervangen. Dat is volgende week afgerond, waarna de week erna de stoepen en opritten weer bestraat kunnen worden. Daarna begint pas het daadwerkelijke afkoppelen, in het korte stukje Koepoortstraat langs de gracht.

De Wethouder de Joodestraat en de Burgemeester van der Lelystraat staan vergelijkbare werkzaamheden te wachten. Bewoners van deze straten krijgen daarover later een brief, net als bewoners van de vesting, zegt de gemeentevoorlichter. Vanwege de werkzaamheden komt er namelijk een omleidingsroute naar de vesting.

Tom Oostra

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK