Logo hetkontakt.nl/heusdenenaltena
Foto: Roderick Hulsbergen

Ouderen racen in Almkerk met rollator om podiumplek

  •   242 keer gelezen

ALMKERK • Ondanks de druilerige dag is de eerste rollator streetrace in Altena een geslaagd evenement geworden. 38 ouderen verschenen aan de start om te strijden om de eerste plaats.

De ochtend werd geopend door Mireille de Wee, voorzitter van bestuur van de Riethorst Stromenland. Het was aan haar de eer om de drie wethouders, Paula Jorritsma van Woudrichem, John Bakker van Werkendam en Pim Bouman van Aalburg, weg te schieten.

"De drie wethouders stonden achter het stuur van drie gepimpte rollators, waarbij enige twijfel of deze nog aan de wettelijke eisen volgens de verkeerswet voldeden, er was namelijk wel sprake van gladde banden en slechte remmen", lacht Ton Damen, organisator van de race. "Uiteindelijk werden ze weggeschoten, middels een confettikanon, om vervolgens het parcours, tegen de looprichting in, af te leggen, nek aan nek over de baan gingen zij uiteindelijk gezamenlijk door het lint."

Sponsorloop
De finish van de wethouders was meteen het startschot voor de sponsorloop, waaraan 13 kinderen van Hoppas en 117 leerlingen van Talentenschool de Almgaard meededen. "Enthousiast en met veel energie hebben de leerlingen heel veel rondjes gelopen, er was zelfs een leerling die vertelde 34 keer het parcours te hebben afgelegd. De opbrengst is nog niet bekend, maar zal uiteindelijk worden gebruikt om activiteiten tussen de kinderen en inwoners van Altenahove en Antonia te organiseren."

Om 12:00 werd er gezamenlijk geluncht door deelnemers, leerlingen en begeleiders. Vervolgens werd onder deskundige leiding van buurtsportcoach Mark Pullens, van de gemeente Werkendam, een warming-up gehouden. De deelnemers konden op die manier de spieren goed opwarmen en losmaken.

Eindoverwinning
"In totaal hadden 51 deelnemers zich ingeschreven. Helaas kwamen er toch een aantal afmeldingen, met name door ziekte en ook vanwege het weer. Er stond toch een frisse wind en in combinatie met de regen, wilden een aantal deelnemers liever geen risico nemen. Uiteindelijk zijn 38 deelnemers van start gegaan, verdeeld over twee manches, waaruit telkens de drie beste mannen en vrouwen naar de finale door gingen."

Een voorwedstrijd winnen, is geen garantie voor een eindoverwinning, dat ondervonden mevrouw Paes en meneer van der Stelt. Beiden werden winnaar in de voorwedstrijd, maar konden in de finale helaas geen podiumplaats bemachtigen. De finale werd uiteindelijk gewonnen door mevrouw Vissers en meneer Govers. De aanmoedigingsprijs was voor meneer Rochat.

Alle deelnemers en leerlingen ontvingen een medaille met daarop de tekst 'eerste rollatorrace Altena 2018'. "Volgens mij is dat over een aantal jaren dus een collectors item."

Serieuze ondertoon
Overigens heeft het ludieke karakter van de rollator streetrace wel degelijk een serieuze ondertoon, zo laat Ton Damen, die de race eerder ook al in Oosterhout organiseerde, weten. 

"Met het evenement willen we ouderen zichtbaarder maken en in contact brengen met andere ouderen. Ook willen we hen op ludieke wijze aanzetten om meer te gaan bewegen en hun conditie en gezondheid te verbeteren. Sporten betekent dat je anderen ontmoet. Het kan dus je eenzaamheid doorbreken. In Oosterhout hebben we tijdens de rollatorrace gezien dat ook het aanmoedigen van sportbeleving dan wel competitiegevoel mensen erg goed doet."

Marjo van Andel
Redacteur van Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @MarjovAndel op twitter >
Elke woensdag het Heusden en Altena per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK