Kees Noorloos voor het gemeentehuis van Aalburg.
Kees Noorloos voor het gemeentehuis van Aalburg. Foto: Jan Noorlandt

Kees Noorloos na 40 jaar Aalburg met pensioen

Algemeen 1.180 keer gelezen

ALMKERK • Wat vraag je aan iemand die na 40 jaar bij dezelfde werkgever met pensioen gaat zonder dat het een saaie opsomming van gebeurtenissen wordt? Kees Noorloos weet het zelf ook niet. We zitten in zijn achtertuin in Almkerk, onder de nieuwe overkapping. "Ik vertel maar gewoon, hoor", klinkt het haast verontschuldigend.

Kees en ik kennen elkaar nu ruim tien jaar. Iets langer, als je mijn snuffelstage bij de gemeente Aalburg meerekent. Ik was een jaar of 16, had haar tot op m'n schouders en onder de begeleiding van Kees moest ik samen met een groep klasgenoten een presentatie geven over het reilen en zeilen op het gemeentehuis.

Een keiharde onvoldoende was het eindresultaat en als je Kees mag geloven de enige onvoldoende die hij ooit gegeven heeft. Maar wel eentje met goede gevolgen, zo vertelt hij graag. "Dat is voor Tom het besef geweest dat hij wat meer zijn best moest doen en daarom is hij nu eindredacteur bij Het Kontakt." Ik speelde het spelletje maar mee als hij weer een nieuwe stagiair had en die Kees met deze anekdote probeerde te motiveren. Die stagiairs kregen altijd veel eigen verantwoordelijkheid, zonder dat ze meteen in het diepe gegooid werden. "Ik vind het geweldig om aan jongeren iets over te dragen", zegt Kees daarover.

Mentor
Mij heeft hij bijvoorbeeld wegwijs gemaakt in gemeenteland en ook in zijn rol als voorzitter van de kerkenraad van de gereformeerde kerk in Almkerk is hij een mentor. Wat dat betreft past hij uitstekend in de cultuur van Aalburg, waar de verantwoordelijkheden laag liggen, zoals Kees het zelf omschrijft. "De deuren staan hier altijd open en medewerkers en bestuurders zijn heel benaderbaar. Dat is op sommige gemeentehuizen wel anders, als je dat zo hoort."

Ook vroeger was het in Aalburg al gemakkelijk om als raadslid een ambtenaar te spreken te krijgen, toch zijn in die 40 jaar genoeg zaken veranderd op het gemeentehuis, vertelt Kees. "We hadden nog geen privacywetgeving, geen juristen en Kerkverreweide was nog een weiland. Daar liepen gewoon nog koeien. Burgers kwamen alleen op het gemeentehuis voor een paspoort of rijbewijs en de gemeentegids en de gemeentepagina, die we toen nog samen met Woudrichem publiceerden, waren de enige vormen van communicatie. Ging ik elke week met Teus van Tilborg naar de drukkerij in Heusden om lettertypes uit te zoeken. Dat kun je je nou niet meer voorstellen."

Hobby
Los van meer levenservaring vindt Kees zichzelf niet veel veranderd in die vier decennia. De Almkerker was al vroeg betrokken bij het verenigingsleven in zijn dorp, waarbij communiceren en organiseren zeer bruikbare talenten waren. Met een papiertje van de Bestuursacademie in Tilburg kwam hij in Wijk en Aalburg terecht. "Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken en dat ik binnen Aalburg ook altijd de ruimte heb gehad om nieuwe dingen op te zetten en te proberen."

De ontwikkelingen bij de gemeentelijke overheid staan nooit stil. Toen ik net begon bij Het Kontakt werkten Kees en ik samen aan een krant over de dorpsontwikkelingsplannen (IDOP's) in de zeven kerkdorpen, gevolgd door publicaties als het burgerjaarverslag, een uitgave over de decentralisaties en een tiental specials over de wielerronde ter ere van Marianne Vos. Lange vergaderingen hadden we daar niet voor nodig, want Kees houdt van aanpakken. Maar omdat we beiden nogal lang van stof kunnen zijn - als je Kees niet kan horen, is hij waarschijnlijk niet in de buurt, zeggen zijn collega's wel eens - bracht ik bij elkaar toch aardig wat tijd door in het 'glazen huis': Kees' kantoor en de werkplek van Joke en Natascha, door Kees liefkozend 'm'n meisjes' genoemd. We bespraken veel meer dan alleen de tekst, foto's en de deadlines, ook op de dagen dat ik op zoek naar een wifi-signaal even op het gemeentehuis kwam werken.

Zakelijke relatie
Kees had met mij en ik denk met veel van mijn collega-journalisten een zakelijke relatie, maar toch ook weer niet. Als voorlichter handelde hij altijd open en eerlijk, maar voor een kritische vraag deinsde hij niet terug. Kees heeft een hekel aan persberichten schrijven, hij zit liever met de pers en het college aan tafel om - soms onder het genot van een broodje - de begroting door te spreken. Zijn samenwerking met het journaille was op basis van wederzijds vertrouwen, legt hij uit. "Je moet het toch met elkaar doen. Ze zeiden wel eens dat ik teveel op de hand van de pers was en dat zie ik als een compliment. Want daar ben ik ook voor, om de juiste informatie over Aalburg naar buiten te brengen."

Door de jaren heen ziet hij wel dat de belangstelling van de pers voor de gemeentepolitiek is afgenomen. "Vroeger was er veel meer media-aandacht. Maar toen had je alleen nog maar de krant. Daarin las je al het nieuws en daar keek je naar uit. Tegenwoordig hebben mensen zoveel digitale kanalen om te lezen."

Saai
Aan de andere kant merkt Kees op dat de inwoner maar weinig belangstelling heeft voor de politiek, nog zo'n hobby die zijn werkterrein raakt. "Het is altijd makkelijk om te zeggen dat de burger zeurt, maar de politiek legt zaken soms ook niet goed uit. Daarover mogen raadsleden zich wel eens achter de oren krabben. Waarom zijn die raadsvergadering eigenlijk zo saai?"

Tijdens de laatste vergaderingen in de Aalburgse raadszaal - soms ook saai en lang - zal Kees niet meer naast mij en mijn collega's op de perstribune plaatsnemen; in het glazen huis is het de laatste maanden al wat stiller dan voorheen. "Het is mooi geweest. Met de herindeling voor de deur is het een goed moment om te stoppen. Ik heb 39 mooie jaren gehad en ben nooit met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik zal moeten leren wennen aan een ander tempo."

Woensdag 29 augustus tussen 16:00 en 18:00 uur is er de gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen van Kees Noorloos. De afscheidsreceptie vindt plaats op het gemeentehuis in Wijk en Aalburg.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het Waterpoort Festival duurt een dag langer dan vorig jaar.
Waterpoort Festival 2024: dansen, zingen en een 'trip down memory lane' Nieuws 20 uur geleden
• De A27 richting Utrecht is dit weekend dicht door onderhoudswerkzaamheden.
Capelse veer vaart langer door tijdens afsluiting van A27 in paasweekend Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Merel Beverloo (21) uit Wijk en Aalburg naar WK Synchroonschaatsen in Kroatië Sport 21 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden