Om een beeld te krijgen heeft de stichting de hoogte van de nieuwe woningen van Op 't Loev ingetekend.
Om een beeld te krijgen heeft de stichting de hoogte van de nieuwe woningen van Op 't Loev ingetekend. Foto: Jos Korthout

Nieuwe stichting krijgt geen extra tijd om alsnog zienswijze in te dienen tegen Op 't Loev

Algemeen 560 keer gelezen

WOUDRICHEM • Volgens wethouder Izak Koedoot worden bezwaarmakers tegen de nieuwbouwplannen voor Op 't Loev 'een beetje laat wakker'.

Zes weken had de kersverse stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk de tijd om te reageren op de nieuwbouwplannen op het voormalige terrein van Fort Bouw. De gemeente Woudrichem, Bouwlinie (onderdeel van Woonlinie) en Tankens Andel BV willen op deze locatie 96 woningen bouwen.

Jammer
De termijn om een zienswijze in te dienen liep vrijdag af en als het aan wethouder Izak Koedoot ligt komt daar geen blessuretijd bij. "Ik vind het jammer dat men niet eerder aan de bel trekt. We zijn al sinds februari bezig met dit plan. Er zijn verschillende bijeenkomsten geweest met omwonenden en de politiek en ook de media hebben er uitgebreid over geschreven. Zes weken is nu eenmaal de wettelijke termijn om te reageren. De stichting wordt een beetje laat wakker", zegt Koedoot.

De stichting Respectvolle Ontwikkeling Hoge Maasdijk geeft bij monde van voorzitter Jos Korthout aan dat ze nog hoopt op een extra twee weken om een 'uitgebreide zienswijze' kenbaar te maken. "We zijn niet uit op oorlog, maar we willen tot een plan komen dat over 100 jaar nog steeds mooi is", zegt de stadsgids, die verder insteekt op een democratisch proces. "Wat is er mooier dan een wijk die voortkomt uit de gemeenschap?"

Massaal
Het grootste bezwaarpunt van de stichting, die recent is opgericht om een stevige gesprekspartner te kunnen zijn, is dat het nieuwbouwplan langs de Hoge Maasdijk 'massaal oogt'. "De hoogte en breedte harmoniseren niet met de vesting", legt Korthout uit. "Het hoogste punt uit het bouwplan is bijna 23 meter. Afgezet tegen de molen en de Martinustoren is dat wel heel erg fors."

Daarnaast maken Korthout en de zijnen zich zorgen over een toename van het aantal verkeersbewegingen op de Hoge Maasdijk en het cultuurhistorisch aanzicht van de Hollandse Waterlinie en de vesting. "In de middeleeuwen had Woudrichem ook een voorstad. Dat zou Op 't Loev nu ook weer kunnen worden, maar dan wel in verhouding met de vesting."

Overigens heeft de stichting geen bezwaar tegen de nieuwbouwplannen op zichzelf of tegen het aantal woningen dat gepland is op het terrein waar voorheen Fort Bouw gevestigd was. Door oud-burgemeester Frank Petter werd het gebied ooit aangeduid als de 'puist' van Woudrichem. "Wij juichen het toe dat de gemeente hier plannen voor heeft en we zijn blij met de invulling van deze dode hoek van Woudrichem."

Maaiveld vs. NAP
In een gesprek met wethouder Koedoot, die verrast was door de oprichting van de stichting en meteen tijd vrij maakte om met de bezwaarmakers om tafel te gaan, kreeg Korthout te horen dat de stichting een andere meetmethode hanteert dan de plannenmakers. "Wij rekenen niet vanaf het maaiveld, maar vanaf NAP", legt Koedoot uit. "Daar zit dus nog een verschil. De feiten van de stichting kloppen niet."

In het gesprek van vorige week is Korthout uitgenodigd voor een gesprek met Bouwlinie en de monumentencommissie later deze maand. "Dat gesprek stond al gepland", aldus de ChristenUnie-wethouder, die verder aangeeft dat er binnen de termijn wél een zienswijze over de hoogte van de nieuwbouwwoningen is ingediend door de molenaar van korenmolen Nooit Gedagt. De komende maanden worden alle zienswijzen tegen het licht gehouden, zodat de gemeenteraad dit najaar het bestemmingsplan kan vaststellen.

Korthout benadrukt dat zijn stichting alsnog inspraak wil hebben. "Anders ga je toch al snel richting een kort geding", zegt hij.

Tom Oostra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden